Ремонти у ТЕ „Костолац А“: Радови почињу крајем маја

Прво почиње ремонт „јединице“, а потом и „двојке“, и очекује се да ће оба блока поново бити на мрежи крајем јула, како би у наредним месецима могли поуздано да раде

У очекивању коначне одлуке о ревитализацији најстаријих блокова у Костолцу, енергетичари се и ове године припремају за још једну редовну ремонтну сезону. Овогогодишња ремонтна сезона у ТЕ „Костолац А“, према плану, требало би да почне крајем маја, када је предвиђено да блок 1, снаге 100 мегавата, престане са производњом електричне енергије да би се овај термокапацитет ремонтовао. Међутим, они практично на томе већ раде, јер је потребно да се завршe припрема, јавне набавке за резервне делове и извршиоце радова.

– Конкретно, ремонт блока 1 почеће 23. маја, а његова синхронизација на мрежу планирана је за 26. јун – каже Зоран Предић, главни инжењер одржавања ТЕ „Костолац А“. – Поред стандардних ремонта, у овој години биће урађени и нестандардни послови. У оквиру ремонта турбогенераторског постројења биће замењен део кондензаторских цеви, као и редукционо-расхладних станица и ремонт турбине K-100-90-6. Ремонт котловског постројења обухватиће замену цевног загрејача ваздуха, док ће се у електроенергетском постројењу обавити реконструкција првих зона електрофилтера. У МРУ постројењу је предвиђена уградња две трачне ваге за угаљ.

Блок 2, снаге 210 мегавата, кренуће у ремонт десетак дана после одласка у ремонт блока 1. Предвиђено је да ремонт почне 7. јуна и траје до 26. јула.

– Ремонт турбогенераторског постројења блока 2 обухватиће ремонт турбине K-200-130-3 и замену лопатица на ротору ниског притиска турбине у задњем реду. На котловском постројењу урадићемо стандардан ремонт. На електроенергетском постројењу је планирана реконструкција првих зона електрофилтера, премотавање статора расхладне пумпе и преклињавање статора генератора, као и  реконструкција хлађења блок-трансформатора 3Т. Ремонт МРУ постројења обухватиће и уградњу турбинског регулатора и уградњу трачне ваге за угаљ, као и ревитализацију управљања системом за филтрирање расхладне воде.

– Ремонт заједничких постројења обухватиће допрему угља, ревитализацију машинске опреме на оба багера, монтажу два детектора метала и замену сервера управљачког система. Измењивачко-пумпна станица за грејање планирана је за визуелизацију процеса производње. У оквиру постројења за транспорт пепела и шљаке урадиће се реконструкција прикупљања и транспорта шљаке. Све у свему, блокови ће се у летњем ремонту у знатној мери освежити за рад у наредним месецима – рекао је Зоран Предић.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!