Рударски сектор огранка „ТЕ-КО Костолац“:Веће обавезе пред рударима

План производње откривке од 45.200.000 кубика  јаловине остварен је пре краја године. Производња угља је на нивоу од 98 одсто у односу на план. У 2021. години пред рударима је обавеза да откопају 46.500.000 кубика јаловине и  9.350.000 тона угља

У прошлој години рудари Површинског копа „Дрмно“ уложили су много рада и труда како би остварили постављене производне циљеве. План производње откривке од 45.200.000 кубика јаловине остварен је пре истека године. Производња угља је за два процента мања од плана. Али, с друге стране, у потпуности је остварен план испоручене топлотне вредности угља термоенергетским капацитетима инсталисаним у Костолцу захваљући високој просечној калоријској вредности угља. Закључује се да је захваљујући квалитетном угљу обезбеђен стабилан рад електрана.

Испуњене су обавезе и у погледу обезбеђивања планираних количина угља за потребе рада термокапацитета у Свилајнцу и Обреновцу од готово 1,3 милиона тона ситног угља. Остварен је и план издвајања комадног угља за широку и индустријску производњу.

Током године, како нам је речено у рударском сектору огранка „ТЕ-КО Костолац“, реализовани су и вредни инвестициони пројекти. У функцији је нова трафостаница „Рудник 4“, приводе се крају радови на изградњу ЛЦ-17 линије бунара. Настављени су радови на изградњи западног гравитационог цевовода. Монтиран је и постављен нови уређај (Ф-трака) којом су створени услови за ископавање угља из другог угљеног слоја у зони рада петог BTO система. Завршени су радови на асфалтирању стационарних путева са источне и западне границе копа у укупној дужини око 2,7 километара. Освежен је возни парк помоћне механизације новим радним машинама и возилима за превоз радника.

У рударском сектору огранка „ТЕ-КО Костолац“ истичу да у прошлој години због пандемије нису реализовани послови набавке виталних делова за основну рударску механизацију, који су у функцији подизања њихове погонске исправности у циљу обезбеђивања услова за континуирану и предвидиву производњу. Овако би у најкраћем гласио осврт на остварене резултате у 2020. години у рударском сектору.

– Планом производње предвиђено је да се откопа 46.500.000 кубних метара јаловине и 9.350.000 тона угља. Производни планови се повећавају и зато приоритетно у овој години треба да се нађу решења за набавку виталне опреме за основну рударску механизацију која је ангажована на откривању угља – рекао је Веселин Булатовић, директор за производњу угља у огранку „ТЕ-КО Костолац“ о очекивањима рудара у 2021. години.

Познато је, како објашњава Булатовић, да на свим багерима „SRs 2000“ постоји проблем са лежајевима окрета горње градње, а нови још нису набављени. Неопходно је да се реализују и јавне набавке из прошле године, које се налазе у Управи за јавне набавке, због жалби понуђача, а односе се на куповину редуктора и гусеничних чланака.

– Редуктори су нам неопходни за повећање погонске исправности везног транспортног система којим се угаљ из дробилане транспортује према термоелектрани „Костолац А“ у Костолцу. На овом систему у раду су редуктори из седамдесетих година прошлог века и немогуће их је више одржавати, јер за њих нема резервних делова. Нове редукторе треба да уградимо и на збирним транспортерима 1800, који раде у склопу другог и трећег јаловинског система на копу “ Дрмно“. Важно је и да се обезбеде и нови квалитетни гусенични чланци за машине са којима смо у дефициту – рекао је Булатовић.

– Поред преузетих обавеза из прошле године, за 2021. планирана су средства за изградњу још једне линије за дубинско предодводњавање копа, експропријацију, археолошке радове, техничку и биолошку рекултивацију – каже Булатовић.

У овој години, према његовим речима, биће настављени радови на стварању предуслова за реализацију идеје изградње новог контејнерског насеља на западној граници копа, до кога ће се долазити асфалтним путем. Изградња контејнерског насеља Запад реална је потреба с обзиром на чињеницу да се из године у годину коп развија и шири. Ову констатацију потврђује и податак да растојање између багера и одлагача на шестом BTO систему износи 11 километара. Зато је неопходно да се обезбеде услови да запослени буду смештени ближе радним и одлагалишним етажама.

Булатовић истиче да коп „Дрмно“ није дограђен у потпуности за производњу од 12 милиона тона угља годишње.

– Недостаје још око 20 милиона евра за набавку неопходне опреме за откопавање угља – истиче он. – Реч је о опреми за другу етажну траку, самоходном транспортеру (бандвагену). Ако се ова опрема не уговори 2021, бојим се да коп неће имати спремне капацитете којима може одговорити новим производним захтевима по завршетку блока Б3. За производњу од 12 милиона тона угља годишње упоредо треба да се откопа и 56 милиона кубика јаловине. Овакав ниво производње захтева поуздану основну рударску механизацију и опрему, суву радну средину, адекватан број машина и возила помоћне механизације, неопходан број радника.

Убрзање

Много тога је реализовано у претходном периоду, део послова је у фази реализације, неки ће бити урађени током ове и наредне године. Неопходно је да се реализација послова убрза, јер време у овој ситуацији представља битан фактор у погледу обезбеђивања свих потребних услова за производњу од 12 милиона тона угља годишње.

„Енергија Костолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!