Обилазак радова на модернизацији преводнице у ХЕ „Ђердап 1“

Дунав је веома важна река и транспортни, водни и енергетски коридор и у адаптацију бродске предводнице у хидроелектрани „Ђердап 1” биће уложено 28,5 милиона евра – рекла је Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике после обиласка радова на адаптацији бродске преводнице.


Она је бродску преводницу обишла са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем, директорком ЕИБ за Западни Балкан Дубравком Негре, в. д. директора ЕПС-а Милорадом Грчићем и председником општине Кладово Сашом Николићем.


– Ђердап је наша највећа хидроелектрана, радови иду по устаљеној динамици и следеће године на јесен преводница ће бити завршена. Почећемо адаптацију и преводнице на „Ђердапу 2“. Новац није мали, 60 милиона евра је вредност радова, половина је грант и хвала ЕУ на томе, а друга половина је од ЕИБ-а. То је важно јер је реч о партнерима који су важни за Србију јер наш пут јесте ка ЕУ. Додатно је важно и да ће ЕПС наставити да улаже у ревитализацију хидроелектрана, пре свега агрегат 6 у ХЕ „Ђердап 1“ и ХЕ „Ђердап 2“, за коју је процењена вредност радова 145 милиона евра. Велике промене у енергетском сектору су пред нама, да не идемо корак по корак, већ брже ка зеленој енергији, зеленој агенди и обновљивим изворима енергије. Заједно са партнерима сигурна сам да ћемо у томе и успети – изјавила је она.

Милорад Грчић, в. д. директора ЕПС-а, рекао је да пројекат ревитализације бродске преводнице на српској страни иде одличним током, да се радови одвијају у року и да би могли и пре рока да се заврше.


– После пола века морало је ово да се уради. Просечан број пловила годишње кроз преводницу био је око 6.300, а модернија технологија, бржи рад који ћемо имати када се посао заврши омогућиће да дођемо до 10.000 пловила годишње – рекао је Грчић. – Модернизација преводнице је важна за привреду, туризам и транспорт за сваки сегмент Србије који је у напретку, који је у успону, који је део политике и ове Владе и председника Србије Александра Вучића. Србија озбиљним корацима иде напред и преводница на којој се налазимо је један од тих корака.


Сем Фабрици је рекао да за пројекат адаптације бродске преводнице „Ђердап 1” ЕУ даје 11 милиона евра бесповратне помоћи, која је здружена са зајмом који даје ЕИБ под повољним условима.


– Ђердап је одличан, конкретан пример пројекта повезивања са значајним прекограничним, економским и еколошким ефектима. Обнова и адаптација бродске преводнице допринеће унапређењу мобилности на реци Дунав. Повећаће ефикасност, поузданост и конкурентност водног пута на Дунаву – истакао је амбасадор Фабрици. – Економско инвестициони план ЕУ за Западни Балкан вредан је девет милијарди евра за наредних седам година фокусира се на повезивање и транспорт.


Негре је подсетила да је пре две године потписан свеобухватни уговор од 100 милиона евра за улагање у побољшање речног транспорта у Србији који је веома битан зато што Дунав протиче чак 588 километара кроз Србију.


Извор: http://www.eps.rs/

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!