Унапређење квалитета живота у граду Пожаревцу кроз успостављање ефикасних социјалних услуга

Град Пожаревац је, овог месеца, закључио Уговор за реализацију пројекта ,,Унапређење квалитета живота у граду Пожаревцу кроз успостављање ефикасних социјалних услуга“, финансираног кроз програм УНОПС-СвисПРО (UNOPS-SwissPRO).

Идеја Пројекта јесте успостављање услуге саветовалишта за брак и породицу на територији Града, као и унапређење квалитета и ефикасности службеника и свих заинтересованих страна које се баве овим питањем.

,,Упркос великој потреби, статистици и извештајима Центра за социјални рад, до сада, унапређени механизми нису установљени за ову врсту услуге у Граду и из тог разлога смо и  конкурисали за средства у оквиру расписаног позива од стране СВИС ПРО (SWISS PRO). Подсећам, Град Пожаревац и Центар за социјални рад закључили су Споразум о интерсекторској сарадњи у мају месецу ове године, чији је главни циљ унапређење постојећих и успостављање нових оквира и механизама сарадње у области пружања додатне подршке у успостављању саветодавно-терапијске и социјално едукативне услуге под називом Саветовалиште за брак и породицу. Сам Пројекат траје девет месеци, укупна вредност је 14.200,00 долара, а биће спроведен у сарадњи са Центром за социјални рад Пожаревац“, рекла је менаџерка Пројекта Данијела Туфегџић.

Превентивна улога Саветовалишта огледаће се у: превазилажењу брачне кризе, смањењу бракоразводних поступака, очувању квалитета узајамне комуникације родитеља међу собом и родитеља са децом и након развода, помоћ младим брачним паровима у превазилажењу партнерских проблема  и  проблема у релацијама са примарним породицама својих партнера, затим у развоју осећаја компетентности у брачним и родитељским улогама.

Саветодавним радом и терапеутским техникама оснаживања и пружања психо социјалне помоћи постићи ће се функционална комуникација и квалитативна промена у партнерској релацији и релацијама родитељ -родитељ, родитељ-дете као и другачији увид у проблем.

,,Дакле, резултати који се очекују јесте повећан број успешно окончаних поступака мирења и споразумних развода, као и повећан број пријављених и новооткривених случајева насиља у породици, а самим тим и број заштићених и збринутих жртава породичног насиља“, закључила је Туфегџић.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!