ТРКА ЛЕГИОНАРА У КОСТОЛЦУ

У полумарaтонској трци, којом је у Костолцу, 12. септембра, означен почетак овогодишње Трке легионара, учествовало је тридесетак такмичара. Старт полумаратона, на стази дугој 21,1 километар, је код костолачке Хале спортова, а циљ је, као и претходне три године, у Виминацијуму. У нашем славном Археолошком парку, маратонце су чекали организатори и навијачи. Но, трка се наставља све до 20. септембра, када ће бити проглашени победници. 

Четврта трка легионара одржана је у измењеним  условима због поштовања здравствених мера уведених због епидемије корона вируса. О пропозицијама и условима трке су се побринули организатори, Центар за културу „Костолац“ и Маратон тим Пожаревац, у сарадњи са домаћином, Археолошкоим парком Виминацијум. Покровитељи полумаратона „Будимо одговорни – Трка легионара“ су Град Пожаревац и Градска општина Костолац.

  • За костолачки маратон пријавило се 215 такмичара из целе Србије. Тренинг трчања на десетокилометарским стазама по избору  одржаваће се до 20. септембра. Након истрчаних деоница, било да је реч о „Трци Виминацијум“ од 10 километара или „Трци легионара“ која је полумаратонска од 21,1 км, такмичари на означени сајт шаљу фотодокументацију након чега сви добијају финишерске медаље. Сви трче у мајицама са бројевима Трке легионара што их чини учесницима, како је објаснио др Горан Несторовић испред организатора.                              

                     ДОЧЕК У ВИМИНАЦИЈУМУ 

Тридесетак такмичара који су се одважили да у суботу учествују на костолачкој трци, у Легионарском логору Виманацијум дочекали су организатори на челу са директорком Центра за културу Јеленом Шаманц и др Гораном Несторовићем испред Маратон тима. Ту су били и представници покровитеља ове спортско – туристичке манифестације. Град Пожаревац представљао је градоначелник Саша Павловић, ГО Костолац председник Серџо Крстаноски  и председница Скупштине Милена Церовшек, као и чланови Већа, Маријана Божић и Бајрам Морина.

Свим учесницима су уручене медаље на којима им је честитао градоначелник Пожаревца Саша Павловић:

  • Град Пожаревац и Градска општина Костолац су богатији за још једну спортску манифестацију која постаје традиционална, јер су ово четврте трке. Имамо учеснике из Свилајнца, Београда, као и наше људе одавде. Задовољство је што је Град Пожаревац препознат и што се полумаратон са називом „Трка легионара“ налази на мапи полумаратона Србије.

Серџо Крстаноски, председник ГО Костолац је представио Градску општину Костолац као мало рударско место које се налази у североисточној Србији  уз десну обалу Дунава и Дунавца и додао:

  • Због идеалног географског положаја, Костолац се полако развија у туристичко насеље. Једна од оваквих спортских манифестација управо промовише развој туризма, рекреације и спорта. ГО Костолац до сада је била домаћин и организатор великог броја манифестација и државних такмичења у гимнастици и спортском риболову.

О трци која се организује у измењеним условима, Крстаноски је рекао:

  • Данашњи маратон се организује у мало другачијим условима трчања због епидемиолошке ситуације. Нисмо били у моућности да позовемо све такмичаре на данашњи старт, али у наредних седам дана наши такмичари истрчаће 21,1 километар како бисмо испунили норму и наставили са традицијом полумаратона.

ГО Костолац ће увек да подржава једну овакву манифестацију преко Центра за културу, Маратон тима и уз сарадњу са Градом. Ово је добар спој спорта и туризма који промовише и наше археолошко налазиште Виминацијум богато историјом.

Надам се да ће сваки наредни полумаратон од 2021. године бити организован у бољим условима што се тиче здравствене ситуације. Зато позивам све такмичаре да се припремају за наредни маратон и да улице Костолца буду поново пуне атлетичара како из Србије, тако и иностранства.

                                     ВАЖНО ЈЕ УЧЕСТВОВАТИ

Организатори су настојали и успели да одрже „Трку легионара“ и у условима када су већа окупљања ограничена и то има немерљив значај за спорт, рекао је по завршетку званичног дела трке, Горан Несторовић из Маратон тима Пожаревац:

  • Одржавање трке је за нас начин да будемо спортски препознати како унутар граница Србије тако и ван граница, јер имамо једну од лиценци за маратон стазу која је на мапи светских полумаратона. „Будимо одговорни – Трка легионара“ је трка која треба да покаже да у складу и са овим приликама тркачи и сви који воле трчање не одустају и желе да покажу да је пошаст ванредна и пролазна, а да су живот и трчање редовни. Ми умемо да поштујемо мере и на тај начин покажемо да имамо оно што нас чини јачим и води ка здравом животу. На овој трци немамо рекорде у најбоље постигнутим временима, али имамо рекорде у приказу најбољих полигона, стаза и места на којима се трчи у Србији. Тако показујемо колико је Србија богата и колика јој је велика тркачка заједница. Ова трка није само данас, него траје до 20. септембра и Маратон тим, што треба нгласити, није само организатор трке, већ смо данас били и учесници.

Представник за односе с јавношћу АП Виминацијум Јелена Вуказић се захвалила Маратон тиму који није прекинуо традицију и ове године упркос посебним условима, организовао Трку легионара која је, како је рекла,  једна велика промоција и за сам Археолошки парк  и локалитет Виминацијум.

Извор: https://recnaroda.co.rs/trka-legionara-u-kostolcu-2/

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!