Дан рудара обележен у Огранку „ТЕ-КО Костолац“

Поводом Дана рудара 6. августа, представници огранка „ТЕ-КО Костолац“, Синдикалне организације ЕПС-а и Градске општине Костолац, положили су венце на спомен обележје покрај старог улаза у некадашњу јаму у Старом Костолцу. Ове године, српско рударство обележава велики јубилеј, 150 година рударства у Костолцу. Након костолачког рудника, 1896. године кренула је и експлоатација лигнита у Колубарском басену, када је почео са радом рудник „Звиздар“

Рударима „Електропривреде Србије“ честитку је упутио Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС.

И данас као и у свим сложеним и тешким ситуацијама ви сте увек на висини задатка и хвала вам на томе. Деценијама доказујете да сте најстабилнији стуб производње електричне енергије у Србији. Сваки дан, у свим временским условима, по мразу, киши, леду, тропским врућинама дајете пример целој Србији како се ради – навео је Грчић. – Рудари „Електропривреде Србије“ имају сигурну будућност. Из дана у дан улажемо у обнову постојеће опреме на коповима Рударског басена „Колубара“ и копа „Дрмно“, а настављамо са започетим пројектима модернизације рударске производње.  Стварамо боље услове за ваш рад, за што боље резултате ЕПС-а и бољи живот грађана Србије. У име „Електропривреде Србије“ хвала вам и желим вам добро здравље и много успеха у раду, уз рударски поздрав – срећно.

У име ЕПС-а венац на спомен обележје положили су Веселин Булатовић, директор за производњу угља у Огранку „ТЕ-КО Костолац“, и Милан Лаковић, финансијски директор огранка. Испред синдиката, венац су положили Данијел Радосављевић, председник Синдиката „Копови Костолац“ и Душан Бакић председник Синдиката „ТЕ-КО Костолац“, а у и име Градске општине Костолац, Милена Церовшек и Серџо Крстаноски. Полагању венаца присуствовао је и Дејан Милијановић, извршни директор за производњу угља у ЈП ЕПС.

Дан рудара у Србији обележава се у знак сећања на штрајк у Сењском руднику 6. августа 1903. године. Рудари су штрајковали због отпуштања тројице рудара који су штитили права радника. Након десетодневног штрајка изборили су се да се отпуштени рудари врате на посао, а радно време скрати у складу са њиховим захтевима. Пре костолачког рудника у тадашњој Србији био је отворен само Сењски рудник код Деспотовца, који је убрзо затворен. На истраживању, а касније и у самом руднику у Костолцу, углавном су радили искусни рудари управо из Сењског рудника.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!