Мала школа новинарства: Интервју са списатељицом, Магдаленом Реџовић

Млади новинари „ Психолошког Центра Костолац „ активно трагају за уметничким и културним догађајима нашег града и расветљавају нити између љубави и смисла живота.

„ Психолошки центар Костолац“ честита Ањи и Луки Реџовић на ексклузивном, одлично обављеном интервју који нам приближава лик наше суграђанке Магдалене Реџовић и представља њену збирку песама која је недавно изашла из штампе.

Нити песничке душе између љубави и смисла живота Магдалена Реџовић је Костолчанима позната као дугогодишњи наставник српског језика у Основној школи ,,Јован Цвијић“. Бројне генерације њених бивших ученика стасале су учећи од ње граматику, правопис, читајући и тумачећи књижевна дела. Мањи број наших суграђана зна да је Магдалена и књижевни стваралац који је управо објавио своју другу ауторску збирку.

Ања: Ваша збирка песама ,,Љубав и ситнице“ управо је изашла из штампе. Ако је судити по наслову, ово је збирка љубавних песама.

Магдалена: ,,Љубав је, за мене, једина сила која се дељењем не умањује, већ се множи, расте,буја“ је реченица коју сам написала као одредницу речи љубав у својој збирци прича ,,Азбучница од ситница“. Ову реченицу изабрала сам за својеврсни мото збирке песама јер је највећи број песама о љубави. Љубав је космичка сила и све настаје уз њено присуство, односно све нестаје када љубав изостане. Поред љубавних песама у збирци постоје и мисаоне песме, родољубиве, дитирамби, елегије, описне песме,… Песме су различитог сензибилитета, разноврсне су и по мотивима и по форми, али сам одлучила да буду део једне песничке збирке. Неке од песама су чекале и тридесет година да их поделим са читаоцима.

Лука: Казали сте да су неке од песама чекале тридесет година да их поделите са читаоцима. Да ли то значи да пишете од основне школе?

Магдалена: Управо тако, пишем још од основне школе. Моја наставница српскохрватског језика и књижевности била је Гордана Ристић, крхка дама несаломивог духа и огромне, стваралачке енергије, која је у мени пробудила љубав према књижевности. Љубав према књигама је постојала и пре тога јер ми је мајка увек куповала књиге и читала ми их. Готово да се не сећам периода живота без књига. Када неко воли да чита, само је питање тренутка када ће почети да пише. Одувек сам писала, али тек пре две године осмелила сам се да то и објавим. Најзаслужније за то су Гордана Славковић, моја кума и велика подршка, Рената Минић, моја пријатељица која гаји велику страст према књигама, и Данијела Божичковић Радуловић Миланова, директорка библиотеке у Малом Црнићу која је издавач ,,Азбучнице од ситница“. Када сам решила да објавим књигу, коцкице су се сложиле. Потврдила се она изрека: ,,Почни да предеш, а Бог ће ти дати пређу.“

Ања: Приметила сам да се у називима обе збирке налази реч ситнице. Да ли је то случајност?

Магдалена: Постоје ствари у животу на које не можемо утицати, али постоје и ствари које су око нас и које често олако схватамо. Најсрећнија сам када поделим колач и кафу са вољеном особом, са пријатељима, када се чујем са онима које волим, када прочитам књигу, засадим цвеће,… Дакле, када радим ствари које ми пријају. То су ситнице, а заправо су најкрупније ствари које у животу можемо имати. Нажалост, већина нас постане свесна колико оне пуно значе, тек када их изгубимо. Свакодневно себе опомињем да се сетим и не заборавим да ,,срећу чине мале ствари“. Моја кума идејни је творац наслова ,,Азбучница од ситница“, а ја сам желела да и ова збирка у свом наслову има реч ситнице јер је повезана мотивима који се прожимају у обе књиге.

Лука: На почетку збирке стоји цитат Пола Дирака, познатог физичара. ,, Научници о ономе што нико не разуме говоре тако да свима буде јасно. Песници раде супротно.“ Зашто баш тај цитат?

Магдалена: Песници посматрају и доживљавају стварност на другачији начин. Њихов сензибилитет је истанчанији, а емоције често толико јаке да их одвуку у неразумевање. Трудим се да користим, наоко, обичне речи да би ме разумео што већи број читалаца. Желим да моја публика буде што шира, да јој није потребно предзнање из књижевности, историје, религије, како би разумела песму. Одатле и тај цитат. Заправо се трудим да у песништву сачувам нешто од онога што имају научници, да говорим онако да свима буде јасно.

Ања: Кажу да свака мајка подједнако воли сву своју децу, а песници све своје песме. Можете ли, ипак, неку издвојити?

Магдалена: Тешко је издвојити неку песму јер свака има у себи део моје душе. Неке ме подсећају на драге људе којих више нема међу нама, неке на тренутке неизмерне среће, на неке сам поносна јер су друштвено ангажоване,…Свака је по нечему јединствена. Неке песме су настале у даху, некима сам се враћала и по неколико пута их исправљала. Нека читаоци буду ти који ће изабрати своју омиљену песму.

Лука: Књига је угледала светлост дана у време пандемије изазване корона вирусом. Када ће бити промоција и где?Магдалена: Збирка ,,Љубав и ситнице“ део је пројекта ,,Кроз песме зборим“ удружења ,,Од књиге до душе“ који је суфинансирала ГО Костолац. Нико није могао ни да претпостави да ће овог пролећа живот готово стати, да ћемо бити у другачијим, непознатим околностима у страху за своје и здравље својих најмилијих. Рад на припреми збирке за штампу био је одговор на ванредну ситуацију која нас је задесила. Тим ентузијаста чинили су: Рената Минић – уредник, Гордана Славковић – лектор, Димитрије Јаничић и Соња Цолић – рецезенти, Ања Реџовић и Николина Минић – илустратори. За сада неће бити промоције због поштовања препоруке о забрани окупљања, а овај интервју први је у коме се говори о овој збирци. Дакле, Мала школа новинарства добила је ексклузивни интервју.

Ања: Хвала Вам што сте издвојили време и разговарали са нама. Желимо Вам да напишете још много нових песама и прича.

Ања и Лука Реџовић

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!