Захвалност рударима, следе инвестиције у ЕПС

Председник Србије Александар Вучић посетио рударе РБ „Колубара“

Рударски басен „Колубара“ је срце енергетског система и српске економије, а новоотворени површински коп „Радљево-Север“ обезбедиће угаљ за наредних 60 година – рекао је Александар Вучић, председник Републике Србије, током посете новом копу огранка „Електропривреде Србије“. – Хвала свим рударима, у „Колубари“ 14.300 људи ради и када је киша и сунце и снег. Морате увек да радите. Зна се колико је тежак ваш хлеб и коликим се ризицима излажете.

Он је поручио да рудари имају сигуран посао, да неће бити отказа, нити смањења плата, већ ће се, напротив, гледати да, уколико земља буде успешна, буде поновног повећања плата. Вучић је рекао да се на копу „Радљево-Север“ ради на откопавању откривке од октобра 2019. године и најавио да ће први угаљ бити ископан 2022. године.

Готово 500 милиона евра биће уложено у овај коп, који ће обезбеђивати око 13 или 13,5 милиона тона угља годишње – рекао је Вучић у разговору са рударима РБ „Колубара“, којем је присуствовао и Милорад Грчић, в. д. директора „Електропривреде Србије“.

Председник Србије је објаснио и да сви користимо струју, а не питамо се ко ради како бисмо је имали. Он је истакао да је поносан на рударе јер није било проблема у снабдевања струјом ни током ове последње кризе са корона вирусом.

Вучић очекује да ће рудари имати још боље материјалне услове и већа примања у наредном периоду и додао да је све то могуће захваљујући одговорној финансијској политици.

–  Много новца ћемо инвестирати у „Електропривреду Србије“ и многе проблеме ћемо заједнички да превазиђемо. Зато вас молим само да знате да ће Србија да инвестира, Србија данас има новац којим хоће да подиже нашу економију, којим хоће да подиже „Електропривреду Србије“ и остала јавна предузећа, а на ту подршку државе можете у сваком тренутку да рачунате – рекао је Вучић. – Пред нама је велики и тежак задатак и заједнички морамо са ентузијазмом и енергијом да уђемо у економски опоравак земље и да искористимо потенцијал. То неће бити лак задатак, али је то остварив задатак и то само зависи од ваше енергије, од вашег рада, од свега онога што можемо заједнички да направимо. Уверен сам да ћемо бити најбољи у Европи.

Извор фотографије: http://www.eps.rs/cir/vesti

Вучић је нагласио и да све међународне финансијске институције кажу да ће Србија лакше поднети кризу него друге земље.

Држава ће да инвестира више и у путеве, пруге и још снажније ће наставити да гради домове здравље, болнице, клиничке центре и друго. Јавним инвестицијама не само да можемо да спасемо економију већ и да помогнемо приватни сектор да изађе из ове ситуације. Желимо да народ види да Србија чврсто стоји на ногама и да унесмо ту врсту оптимизма – поручио је Вучић.

Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је да је од почетка године до данас за 5,3 одсто повећана производња угља у односу на исти период прошле године, а да је у априлу производња угља повећана за шест одсто у односу на април прошле године, упркос тешким условима рада услед епидемије.

Рударске и енергетске компаније су у условима епидемије и ванредног стања показале снагу и стабилност и одржале редовну производњу угља и струје у тешким условима и у условима забране кретања – објаснио је Антић. – Повећана производња угља у априлу обезбедила је енергетску стабилност земље и хвала рударима на том успеху. Радило се у три смене у свим енергетским и рударским компанијама, а упркос ванредном стању, велики инвестициони пројекти у области енергетике нису стали.

Говорећи о копу Радљево-Север, Антић је навео да је у енергетици тај коп „стратешки значајан за Србију“ и повезан са изградњом новог блока ТЕ „Колубара Б“ у Каленићу. Он је навео и да ће ову годину рударски сектор и енергетске компаније завршити са позитивним резултатом у односу на 2019, те да ће тиме допринети расту БДП-а.

Министар финансија Синиша Мали поручио је да Србија из кризе, изазване пандемијом корона вируса, излази као победник, што не би било могуће да није било труда и рада и запослених у Рударском басену „Колубара” и ЕПС-у.

Хвала запосленима на залагању и на љубави према својој земљи. Сви морамо да будемо свесни да цео свет пролази кроз највећу и најтежу економску кризу икада – на десетине милиона је незапослених, привреде пропадају, фабрике се затварају. Такав најцрњи сценарио се није десио у Србији. Изашли смо са правим, свеобухватним мерама подршке онима којима је то најпотребније – рекао је Мали.

Он је подсетио да је држава издвојила 5,1 милијарди евра за подршку, око 11 одсто БДП-а, јер је прихватила да терет кризе буде на њеним плећима, с обзиром да то може да издржи, како би привреда преживела.

Мали је додао да тога не би било да није било реформи које је Александар Вучић покренуо 2014. године и које су довеле до тога да држава има здраве и јаке јавне финансије и девизне резерве.

Извор: http://www.eps.rs/cir/vesti

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!