Рационално коришћење енергије услов будућности

У Србији постоји више од 3,8 милиона објеката од којих је свега једна трећина применила неке од мера енергетске ефикасности

Електропривреда Србије већ десет година реализује посебан план енергетске ефикасности као стални задатак у области производње сировина, енергије и дистрибуције енергије до купаца. Ово је посебан сегмент пословне и производне политике компаније која се реализује и у Огранку „ТЕ-КО Костолац”.

 

 

Тако су мере спроведене и спроводе се у областима потрошње енергије за производњу, побољшању технолошке ефикасности, аутоматизацији процеса управљања производњом и потрошњом енергије, смањењу нуспроизвода у виду емисије и имисије гасова и честица, обука запослених, уградњи контролних уређаја утрошка, смањењу губитака енергије, побољшању изолација на објектима и радним машинама и опреми.
Од како су Уједињене нације средином прошле деценије поднеле иницијативу, а на основу ње и препоруку под називом „Одржива енергија за све”, наша земља је почела од 2008. године свеобухватну активност на спровођењу акционих планова, законских измена у готово свим областима где се помиње коришћење енергије, израду приручника за спровођење политике енергетске ефикасности, посебно у реализацији „Building Efficiency Accelerator“- Акцелератора енергетске ефикасности. Од тада, а нарочито од 2015. до 2018 .године, донети су и усклађени закони и подзаконски акти о грађевинарству, саобраћају, пољопривреди, енергетици – енергетској опреми, енергетском снабдевању. У том периоду донети су, на предлог Владе Републике Србије, акциони планови енергетске ефикасности у већини градова и општина, али и у компанијама.

На основу тог плана Влада Србије донела је и Приручник за енергетску сертификацију инвеститора и пројектаната, а све због добијања енергетских пасоша за све будуће објекте и
постројења. Уведене су бројне мере помоћи, субвенција и пореских олакшица за спровођење
акционих планова. У Србији постоји више од 3,8 милиона објеката од којих је свега једна трећина применила неке од мера енергетске ефикасности и реч је о објектима грађених у последњих 15 година.

 

 

Енергетска ефикасност је тако постала институционална пракса даљег развоја, па ипак, многима је још увек нејасно шта она тачно подразумева, а посебно шта она значи за сваког појединца наше заједнице. Пре свега, енергетска ефикасност односи се на две кључне области: прва област јесу објекти и уређаји где се троши енергија и друга област, понашања и мере за примену, коришћење и чување енергије. Све чешће се томе придодаје и трећа област, а то је извор енергије, при чему се мисли на еколошки квалитет енергије.

Серија текстова

У серији текстова на тему енергетске ефикасности покушаћемо да укажемо запосленима на сталне мере примене програма рационалног коришћења, чувања и обезбеђивања енергијом не само на радном месту, већ и у домаћинствима. Упознаћемо вас и са акционим плановима примене националног програма за побољшање енергетске ефикасности на микро плану, онога што се тиче сваког појединца и његовог домаћинства. Посебно ћемо показати који су битни кораци у набавци кућних уређаја и обавезама произвођача приликом издавања гаранција и декларација.

 

Извор: Енергија Костолац

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!