Црква Светог Максима Исповедника прославила храмовну славу

У недељу, 2. фебруара 2020. године наша црква у Kостолцу прославила је храмовну славу –  Светог Максима Исповедника. Свету архијерејску литургију служио је Његово преосвештенство епископ браничевски  г. др Игнатије (Мидић) са свештенством  браничевске и шумадијске епархије и Архиепископије београдско – карловачке.

 

 

На самом почетку службе пререзан је славски колач, ове године домаћин и колачар је био старешина Цркве Светог Максима Исповедника свештеник Дејан Лазаров са породицом, док је улогу колачара за наредну годину преузео свештеник Иван Филиповић са породицом.

 

 

Након резања колача настављено је прослављање божанственом литургијом. Том приликом обављена су и литургијска крштења малог Димитрија Лазарова и мале Рашке Несторовић.

 

 

Светој литургији су присуствовали заменик градоначелника града Пожаревца Саша Павловић, председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски, председница Скупштине Градске општине Костолац Милена Церовшек, чланови Већа Маријана Божић и Милан Ђаловић, директори  јавних предузећа и установа, као и председници удружења и организација које делују на територији Градске општине Костолац.

 

 

Након Свете Литургије присутним верницима пригодном беседом обратио се Његово Преосвештенство Епископ браничевски  г. др Игнатије (Мидић), честитајући им храмовну славу. Затим је уприличена је трпеза љубави за све присутне вернике и госте.

 

 

Црква Светог Максима Исповедника у Kостолцу је прва парохијска црква у СПЦ која је посвећена овом свецу. Максим Исповедник је највероватније рођен у Цариграду, у племићкој породици, и још у младости је заузео високо место на двору византијског цара Ираклија. Због тога што је заступао диофизитску позицију осуђен је као јеретик, мучен и протеран у изгнанство, где је убрзо умро. Недуго затим, његово учење је оправдано на Шестом васељенском сабору у Цариграду и он је проглашен за свеца.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!