У Дому културе представљен роман „Уснули змајеви”

У Дому културе у Костолцу у петак 15. новембра, као део манифестације Новембарски дани културе, одржано је књижевно вече на коме је представљен роман „Уснули змајеви” (Лагуна) који су  удруженим снагама написали Милош Петковић, наш познати писац епске фантастике и Аца Селтик, музичар, дизајнер звука, новинар и фронтмен групе „Ортодокс Келтс“.
Вече је одржано у организацији Библиотеке у Костолцу, Огранка Народне библиотеке у Пожаревцу и Центра за културу Костолац, уз подршку Градске општине Костолац.

О писцима:

Милош Петковић, писац
Милош Петковић рођен је у Нишу 1986. године. Један од најчитанијих и најпродктивнијих младих писаца на простору бивше Југославије.
Аутор је три трилогије: “Вукови судбине”, “Перунов хроничар” и “Седам мачева”.
Роман “Вештица из Страшилова” коауторски потписује са руским писцем Антоном Ивановичем Лесковим.
Роман “Језомор – Портрет тропрстог сликара” коауторски потписује са писцем Младеном Станисављевићем.
Роман “Уснули змајеви” који објављује наша највећа кућа Лагуна написао је заједно са познатим музичаром Ацом Селтиком, фронтменом групе Ортодокс Келтс.
Књигу о нашим истакнутим витезовима и хајдуцима “Од мача до кубуре” написао је заједно са писцем Младеном Ђорђевићем.
Што се тиче књижевности за децу, Петковић је заступљен у продукцији издавачке куће Пчелица из Чачка, пре свега са тетралогијом “Патуљци и виле” (романи: Пролеће, Лето, Јесен и Зима). Ове књиге уврштене су у изборну лектиру за 2020. годину, преведене су на енглески језик и по њима је урађена позоришна представа у продукцији НКЦ-а. Најновије Петковићево дело је роман за децу и младе “Детективи из Зоо-врта.
Петковић је са кратким причама заступљен у многим збиркама и часопсима широм Србије. Повремено ради као уредник у Отвореној књизи из Београда, а уређивао је збирке прича о Хомољу и Звижду “Чувари златног руна” на којима је сарађивао са педесетак писаца из региона, међу којима су Љубивоје Ршумовић, Урош Петровић и други…
Добитник је награда “Света Петка”, “Светосавски Печат” и награде “Златни Траг”.
У више наврата радио је као предавач у школама креативног писања.
Најмлађи је члан Удружења књижевника и књижевних преводилаца града Ниша у историји удружења.
Један је од оснивача Удружења љубитеља фантастике “Ордо Дракониш” из Ниша и један од утемељивача Фестивала фантастике у Нишу.
Ожењен је и има ћерку Нину.

Александар Д. Петровић (Аца Селтик), музичар, дизајнер звука и новинар
Рођен је у Београду 1969. године. По завршетку средње школе 1989. улази у Радио Београд са звањем електротехничара за пријемну и студијску радио технику и запошљава се у техници Радио Београда, где остаје до 2006.
У том периоду започиње и своју музичку каријеру као текстописац и фронтмен групе Orthodox Celts.
Врло брзо започиње и водитељску и уредничку каријеру на програму Београд 202 где води култне радио емисије „Хит Недеље“ и „Ћошкарење“.
Један је од првих који су у Радио Београду практично применили „one man show“ концепт у вођењу живих емисија још у време аналогних уређаја.
Стиче лиценцу и звање Дизајнера звука 2000. године.
2006. прелази у Редакцију програма за децу, младе и породицу Радио Београда 1, где наставља да ради све до данас.
Уређивао је и водио емисије „Клик – Српски Митолошки Речник За Децу“ (2006.–2011.) и „3 X 3 +“ (2011.-2016.), у оквиру информативног програма Радио Београда 1 емисију „Таласање“ (2010.-2018.), а данас уређује и води коауторски емисије „Збуновник – Срећни Понедељак“ (од 2016.) и „Добро јутро децо“ (од 2012.) и самосталну ауторску емисију „Рокументарац“ (од 2003.) Радио Београда 1, као и серију емисија „Прича о песми“ (од 2012.).
Рок критичар, стални колумниста дневног листа „Прес“ у периоду од 2006.-2008. и у кратком периоду 2010. колумниста дневног листа „Курир“, објављивао чланке, критике, рецензије и ауторске текстове у часописима „Rocks“ и „Butcherian Vibe“, а повремено сарађивао и у листовима „Данас“ и „НИН“.
Од 1993. је текстописац и фронтмен групе Orthodox Celts са којом је издао 6 студијских албума, а 2013. као текстописац, аутор музике, аранжер и фронтмен издаје и студијски албум са групом Деспот.
Добитник је бројних признања из области популарне и рок музике, између осталих, „Златна сирена“ за најбољи етно албум 2000. године (Orthodox Celts – Green Roses), „Беовизија“ за најбољи албум на страном језику 2003. (Orthodox Celts – A Moment Like The Longest Day“) и „МТС“ за најбољи анимирани спот свих времена на територији бивше СФРЈ за песму „I Wish You The Very Worst“ 2018.
Представљао Радио Београд 2016. у оквиру међународног пројекта „Светски Дан Музике“ радиофонским делом „Синдидун Митологике“.
Аутор је и прозног дела „Уснули Змајеви“ из области епске фолклорне фантастике, у издању „Лагуне“.
Са групом  Orthodox Celts забележио до сада преко 1000 наступа широм света.
Ожењен Јеленом са којом има двоје деце Стефана Вука и Јовану.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!