Изградња диспечерског центра копа „Дрмно”: Рокови се поштују

После успостављања диспечерског центра, ПК „Дрмно” биће лидер у имплементацији савремених техничко-технолошких решења за аутоматизацију надзора и производње

Изградња диспечерског центра за нови, шести рударски систем копа „Дрмно”, у ком ће бити смештена опрема за надзор и управљање радом овим и осталим рударским системима у производном процесу, реализује се у складу с роковима. Завршена је адаптација предвиђеног простора и следи постављање софистициране опреме. Рок за завршетак радова је предвиђен за септембар ове године.

 

 

Први корак модернизације диспечерског центра почео је реализацијом пројекта из кинеског кредита, који се односи на проширење производње копа на 12 милиона тона угља годишње – рекао је Зоран Миладиновић, главни инжењер електроодржавања на копу „Дрмно”.

У оквиру изградње новог шестог БТО система, подсећа Миладиновић, у делу електропројектовања „Пакета 2”, предвиђена је изградња диспечерског центра развојног типа, који ће даљим улагањима моћи да се проширује на остале рударске системе. Концепт обухвата технолошку контролу целокупног шестог БТО система, од радне станице за покретање система до контролног центра багера, транспортера, одлагача и ТС „Рудник 5”. Предвиђено је и постављање интерфонске инфраструктуре на целом шестом БТО систему, као и радио-комуникације.

Центар ће обезбедити стално праћење производних резултата, стање опреме, памћење догађаја током године, обједињену противпожарну детекцију, систем отпрашивања и велику енергетску ефикасност производних капацитета. Да би све функционисало, потребно је да се оформи комуникациона мрежа са оптичким каблом дужине 12 километара. Оваквим повезивањем сви производни капацитети постају једна целина у систему надзора и управљања. Нови багер „SchRs 1400” и одлагач „PA 8500”бежичним линковима биће повезани у овај оптички прстен – каже Миладиновић.

Потребно је да се створе погодни услови за рад људи, али и за функционисање опреме. Све нежељене промене и нарушавање радних услова одмах ће се алармирати на SCADA систему диспечерског центра.

Тимски

Стварање јединственог диспечерског центра ПК „Дрмно” захтева међусобно повезивање више пакета савремене опреме и реализацију више узајамно повезаних пројеката. Сектор електроодржавања, група за грађевинске послове у огранку „ТЕ-КО Костолац”, заједно са највишим менаџментом ЕПС-а, дају огроман допринос у реализацији посла.

 Извор: „Енергија Костолац”

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!