Почетак транспорта одлагача „ПА 200-2000“ са монтажног плаца ПK „Дрмно” на радну позицију на копу

На монтажном плацу ПК „Дрмно”у уторак, 18. јуна почео је транспорт одлагача „ПА 200-2000“, капацитета 8.500 кубика растресите масе на час, укупне тежине 1.480 тона и још две погонске станице. Овај пројекат реализује се у оквиру II фазе кинеског кредитног аранжмана који обухвата изградњу новог блока Б3 у Термоелектрани „Kостолац Б“ и проширење производних капацитета ПK „Дрмно“ са девет на 12 милиона тона угља годишње.

Милорад Грчић, в.д. директора ЈП ЕПС је нагласио да се последњих година интензивније улаже у рударски сектор.

Сведоци смо да се последњих неколико година, посебно у последњих пет година, значајно улаже у рударски сектор. Гради се нови блок Б3 у Kостолцу и надам се да ће из дана у дан градња ићи све боље. Нови систем омогућиће повећање производње угља са девет на 12 милиона тона годишње у Kостолцу, а у Kолубари планирамо да набавимо два комплетно нова система, рекао је Грчић истакавши да је најважнија тачка у производњи ел. енергије у оквиру ЕПС-а управо угаљ.

Нови одлагач ће дугорочно обезбедити сигурну и модерну производњу угља за потребе костолачких  термоелектрана, рекао је Ивица Карачић, представник компаније „FLSmidth”.

Реализација овог одлагача представља жељу Електропривреде Србије за оптималном рударском опремом усклађеном са дугорочним потребама за енергијом у Србији. Компанија  „FLSmidth”је на овом одлагачу, као и на претходна два учинила низ корака ка унификацији и увођењу стандардних решења за опрему на површинским коповима”, рекао је Карачић.

 

 

Министар рударства и енергетике, Александар Антић је истакао у тренутку када се успешно приводи крају прва фаза пројекта у Костолцу, у којој су кључни сегменти везано за модернизацију блокова Б1 и Б2, као и за изградњу постројења за одсумпоравање већ реализовани, и када је пуштена у рад лука „Костолац”и када се приводи крају онај последњи сегмент везано за пругу, све то говори у прилог чињеници да ЕПС озбиљно ради и реализује све активности везано за другу фазу овог пројекта, чија је вредност 750 милиона долара. Пројекат подразумева изградњу новог блока Б3, изградњу новог шестог БТО система и повећање производње угља са 9 на 12 милиона тона годишње.

 

 

Oво бити година снажних успеха за Електропривреду Србије. ЕПС ће у овој години бити један од кључних сегмената наше укупне индустријске производње и стабилности читаве земље”, рекао је Антић.

 

 

„ЦМЕК” је носилац пројекта, а испоручилац опреме за одлагач је FLSmidth. Машинску монтажу одлагача урадила је фирма „Феромонт инжењеринг“ из Београда, а електро монтажу фирма „Микроконтрол“.

 

СНИМАK ПОЧЕТKА ТРАНСПОРТА ОДЛАГАЧА „ПА 200-2000“МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!