ЕПС подршка новим пројектима

Градњом трафостаница и расвете у тунелима, на петљама и на платним станицама у Грделичкој клисури на Коридору 10, ЕПС је значајно учествовао у овом пројекту. Посебно је важно што је обезбеђено двоструко напајање за оба тунела.
Последња деоница аутопута на јужном краку Коридора 10 кроз Србију, у дужини од 26,3 километра у Грделичкој клисури, отворена је 18. маја у присуству председника Србије Александра Вучића. Са отварањем деонице аутопута у Грделичкој клисури Србија има повезан аутопут од севера до југа, на целој главној траси Коридора 10, од Батроваца на граници с Хрватском до Прешева на граници с Македонијом, као и северни крак од Хоргоша ка југу.
На укупно 26,3 километра, на веома тешком терену, савладано је успешно девет великих косина, изграђена петља Предејане, два тунела Предејане и Манајле укупне дужине 2,8 километара и 36 мостова, али и регулисано шест километара корита Јужне Мораве.
Ниједна земља није успела оволико да се изгради и промени као што је то учинила Србија у претходних неколико година – рекао је председник Србије Александар Вучић. – Ово јесмо ми и ово јесте Србија, нема лепше земље од наше Србије, нема земље коју више волимо и
нема поносније земље од Србије и нема народа који попут нашег може да каже да је успео толико да изгради и промени себе и своју земљу као што смо ми успели у протеклих неколико година, rekao je Vučić.

Отварању аутопута присуствовали су и Милорад Грчић, в. д. директора „Електропривредe Србије“, и Бојан Атлагић, в. д. директора „ЕПС Дистрибуције“. Градњом трафостаница и расвете на тунелима, петљама и наплатним станицама у Грделичкој клисури на Коридору 10 ЕПС је значајно учествовао у овом пројекту.

ЕПС је испоштовао све европске стандарде за електроинсталације, а посебно је важно што
је обезбеђено двоструко напајање за оба тунела. Један од најважнијих пројеката била је трафостаница „Момин камен“, наменски пројектована и грађена на веома тешком терену за потребе аутопута. Инвестиција у саму трафостаницу „Момин камен“ вредна је око 90 милиона динара. Изграђена је и напојна мрежа и постављен кабл који спаја ТС „Момин камен“са ТС напона 110 kV у Владичином Хану. 
 – Овим пројектима и сва околна места, општине и села добијају веће капацитете за снабдевање електричном енергијом и стабилније напајање. Водили смо рачуна да, ако већ улажемо око 410 милиона динара, односно нешто мање од 3,5 милиона евра, то има ширу namenu– рекао је Милорад Грчић, в. д. директора „Електропривредe Србије“.
Извор: „Енергија Костолац”
Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!