Нови багер SchRs 1400 од 3000 тона, кренуо са монтажног плаца „ПK Дрмно” на радну позицију на копу

Данас је на „ПК Дрмно”обележен почетак транспорта савременог роторног багера SchRs 1400, са монтажжног плаца на радну позицију на копу. Нови БТО систем део је друге фазе модернизације ТЕ „Костолац Б”. Пројекат у Костолцу реализује се на основу међудржавног споразума Србије и Кине.

ПК „Дрмно”поновио се једним од најмодернијих и највећих багера у Европи. Инвестиција у овог гиганта високог 40 метара и тешког више од 3.000 тона вредна је 41,6 милион долара.

Укупна вредност друге фазе пројекта модернизације ТЕ „Костолац Б”, који подразумева изградњу  новог блока и повећање производње на копу „Дрмно” износи 715, 6 милиона долара, од чега је кредит кинеске Ексим банке 608 милиона долара, а преостали новац обезбеђује ЕПС из својих средстава.

Укупна вредност уговора за изградњу 6. БТО система вредан је 97,6 милиона долара, а за још четири погонске станице и седам километара транспортера ЕПС је обезбедио нешто више од 27 милиона евра. Циљ пројекта је омогућавање повећања капацитета угља са 9 на 12 милиона тона угља годишње.

 

 

Производња угља је један од најважнијих фактора у Електропривреди Србије. Производња електричне енергије у термосектору јесте оно што даје стабилност у производњи и стабилност енергетском систему Србије. ЕПС се ослања на два рудника , два отворена површинска копа „Колубару” и „Дрмно”. ПК „Дрмно”је пројектован да произведе 9 милиона тона угља годишње, а циљ је да тих 9 претворимо у 12 до 13 милиона тона на нивоу године из разлога јер градимо нови блок „Kостолац Б3“, снаге 350 мегавата, који представља једну од највећих инвестиција у домаћем енергетском сектору. Нови багер SchRs 1400, део је 6. БТО система, а вредност целог пројекта је нешто мање од 100 милиона долара. Нови роторни багер тежак је  3.115 тона и има капацитет 6.600 кубних метара на сат –  рекао је Милорад Грчић, в. д. директора „Електропривреде Србије“ (ЕПС).

Испоручилац опреме и уговорна страна према ЕПС-у је кинеска компанија ЦМЕK, која је у посао укључила своје подизвођаче. Пројекат изградње новог рударског система укључује четири пакета: роторни багер, транспортере, одлагач и трафостаницу „Рудник 5”.

 

 

Отварање монтажног плаца било је 4. јануара 2016. године и од тада је прошло 38 месеци. Уз велику подршку ЕПС-а и министра Александра Антића успели смо да завршимо све послове на време у складу са уговореним оквирима. Уз вашу подршку ЦМЕК ће уложити максималне напоре, како би завршили пројекат како треба и тиме обезбедили један квалитетан систем – рекао је директор огранка кинеског ЦМЕК-а Рен Каилонг.

 

 

Поред овог пројекта у претходних 60 година реализовали смо још неколико пројеката у Србији. Сви они указују на блиску сарадњу коју ThyssenKrupp има са Србијом и са ЕПС-ом. Увек ми је било задовољство да са вама сарађујем и да гледам како ови пројекти расту -нагласио је директор сектора за рударство немачког ThyssenKrupp Бернд Биндер и додао да су у претходних петнаест година у Србији монтирали четири роторна багера.

 

 

Поносан сам на све који су учествовали на овако великом пројекту, а посебно на домаће компаније које су показале спремност да буду део овако великих развојних и захтевних пројеката, који представљају технолошки искорак за Србију и за ЕПС. Електропривреда Србије, енергетски и рударски сектор представљају замајац српске индустрије и наше укупне економије са значајним учешћем у БДП-у. Производња и енергије и угља и првом кварталу биће већа него прошле године. Електропривреда Србије и све остале енергетске и рударске компаније даће свој значајан допринос расту српске економије. Ми ћемо ове године произвести 38 милиона тона угља, и сада улазимо у фазу озбиљних инвестиција које ће довести до значајног раста производње угља и производње електричне енергије у Србији – каже министар енергетике Александар Антић.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!