Правац развоја копа „Дрмно” у 2019. години: Циљеви су достижни

У току ове године план је да се произведе готово девет милиона тона угља и 42 милиона кубних метара откривке

У овој години пред рударским сектором „ТЕ-KО Kостолац” је решавање кључног питања развоја копа „Дрмно”, и то у четири правца. Први правац је стварање услова за рад најмоћнијих, вршних система, исушивање дунавца и постављање 16 линија предодводњавања копа.

Други правац је санација старе основне механизације, пре свега багера 2000/28 на трећем БТО систему и багера 2000/32 на угљу, за чију оправку је потребно време, али и алтернативна решења у производњи. У производњу би требало да се укључи нови, шести БТО систем, чија ће монтажа бити завршена до краја јануара.

 

 

Трећи правац је запошљавање стручне радне снаге, јер је одласком у пензију и узимањем отпремнина смањен број најискуснијих радника. Четврти правац је остваривање планова производње који су на нивоу од 8,9 милиона тона угља и 42 милиона кубика откривке.

Прва три задатка су предуслов за квалитетно и потпуно остварење четвртог задатка. Верујем да ћемо уз подршку челних људи ЕПС-а успети у овој замисли. Ове године радимо на обједињавању јавних набавки за помоћну механизацију, превозна средства и стратешку опрему и делове за основну механизацију на коповима у ЕПС-у. Много је посла пред нама у овој години и свакако ће требати потпуна мобилност свих запослених − рекао је Веселин Булатовић, директор за производњу угља „ТЕ-KО Kостолац“.

Од подједнаке важности је да се почетком године решава питање младе стручне радне снаге, сагласан је Драгослав Славковић, директор копа „Дрмно”.

Старосна структура радника је неповољна, а проблем је и одлив радне снаге,што због отпремнина, што због пензионисања. Стање са извршиоцима посла је сложено и у производњи и у одржавању. Приоритет нам је и у овој години редовно и сигурно снабдевање сва четири блока термоелектрана „Kостолац” и томе посвећујемо пуну пажњу и организацију рада. У првих пет месеци санираће се багер 2000/28 на трећем систему, који је у рекламацији замене куглбана. Багер 2000/32, који је ангажован на угљеном систему, очекују две фазе оправке у трајању од 105 дана. Очекују нас и други ремонти свих система, тако да ћемо почети одмах од марта и зато треба крајње одговорно да реализујемо набавке за ове активности − рекао је Славковић.

Ако је судити по плановима и циљевима који су постављени пред рударе, ова година биће изузетно напорна и захтеваће повећан ниво ефикасности и одговорности, зарад даљег развоја копа „Дрмно”.

У току ове године план је да се произведе готово девет милиона тона угља и 42 милиона кубних метара откривке.

Синхронизован рад

Важни услови за развој копа су исушивање дунавца и изградња и завршетак западног гравитационог цевовода за одвод свих вода које се испумпавају из копа. Откривање угља је апсолутни приоритет.

Извор: „Енергија Kостолац”

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!