Бадње вече у Kостолцу

Православни верници славе Бадње вече, припремајући се за Божић, дан рођења Исуса Христа.
Вечерњом службом у Цркви Светог Максима Исповедника и традиционалним освећењем и паљењем бадњака, вечерас је у Kостолцу обележено Бадње вече, које најављује најрадоснији хришћански празник – Божић.

Вечерње богослужење служио је свештеник Дејан Лазаров, који се потом  обратио присутним верницима, честитајући им Бадње вече и сутрашњи највећи хришћански празник Божић. На дан Божића, Света Архијерејска литургија биће служена од 8 часова.

У црквеној порти служена је врућа кувана ракија, чај и суво воће у складу са традицијом и обичајима Бадње вечери.

 

 

Обичаји

Уочи Божића сламом се посипа под и домови се претварају у витлејемску пећину, у којој је рођен Исус Христ, који је повијен у сламу и коме су се најпре поклонили пастири.

У сеоским кућама слама лежи и по три дана, док се у градовима у домове уноси свежањ сламе која се поставља уз бадњак.

Постоји обичај да се куће посипају житом и многи други ритуали којима се даје хришћански смисао, јер је Христ дошао да људе зближи и нахрани и напоји својом науком и љубављу.

„Kо је гладан нека дође мени, ја ћу га нахранити и ко је жедан нека дође к мени да пије воде живе“, записано је у Јеванђељима.

У православним кућама Бадње вече је породични празник када се укућани окупљају око посне трпезе.

Божић је увек први мрсни дан, ма у који дан пао, и дан када се у црквама причешћују они који су поштовали правила поста.

Бадњи дан и Бадње вече 6. јануара, поред СПЦ,  славе Руска и Грузијска православна црква, белоруски и украјински православци, Јерусалимска патријаршија, Света Гора, старокалендарци у Грчкој и египатски Kопти.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!