Izgradnja vetroparka snage 66 megavata na odlagalištu pepela i šljake kostolačke termoelektrane

 

Na međunarodnoj konferenciji „Elektrane 2018”, koja je održana na Zlatiboru, veoma važno mesto na listi izlagača imali su stručnjaci „Elektroprivrede Srbije”.

Tema koja je privukla veliku pažnju, jeste izgradnja vetroparka snage 66 megavata na odlagalištu pepela i šljake kostolačke termoelektrane. Projekat od državnog značaja jedan je od ključnih u srpskoj energetici i EPS-ov jedini izvor zelene energije iz vetra.

 

 

Planirana je izgradnja 20 vetrogeneratora, od kojih je svaki snage oko 3,3 megavata. Visina glave rotora generatora biće skoro 120 metara, oko 60 metara dužina lopatica. Studija opravdanosti uz studiju o uticaju vetroparka na ptice i slepe miševe odredila je tačnu lokaciju vetrogeneratora na devastiranom zemljištu koje nema drugu primenu, a u blizini obale Dunava, koji će znatno olakšati dopremanje gabaritne opreme. Ovaj projekat znatno će promeniti način funkcionisanja EPS-a, doprineće da do 2020. godine „Elektroprivreda Srbije” dostigne evropsku obavezu da 27 odsto energije koju proizvede bude zelena energija dobijena iz obnovljivih izvora. Nemačka Razvojna banka je kofinansijer u ovom projektu vrednom 97 miliona evra, učestvuje sa 80 odsto investicija preko kredita, dok EPS iz sopstvenih sredstava pokriva 20 odsto investicije – rekao je Dragoslav Cicović, rukovodilac projekta izgradnje parka vetroelektrane u Кostolcu.

 

Zelena energija vetra

Vetrogeneratori prvog EPS-ovog vetroparka biće postavljeni na četiri lokacije: Кlenovnik, Ćirkovac, Petka i Drmno. Visina stubova generatora je 117 metara, a poluprečnik elise je 63 metra, tako da će ukupna visina pojedinačnog vetrogeneratora biti 180 metara.

Izvor: EPS Energija

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!