Izložba ULSK „SPEKTAR” – 10 godina međunarodne likovne kolonije „Kostolac”

Povodom obeležavanja jubileja, Udruženje likovnih stvaralaca Kostolac „Spektar” u ponedeljak 26.11.2018 godine, organizovalo je izložbu slika nastalih tokom desetogodišnjeg rada međunarodne likovne kolonije „Kostolac”.

Izložba pod nazivom „10 godina međunarodne likovne kolonije Kostolac” otvorena je u holu Doma kulture, u okviru „Novembarskih dana kulture”, manifestacije koja ima za cilj podizanje kapaciteta i sveukupnog razvoja kulture življenja Kostolčana.

Na prigodnoj svečanosti postavku je otvorila Snežana Milošević, predsednik ULSK „SPEKTAR” istakavši da je osnovni cilj kolonije promocija umetnosti i kulture, edukacija kroz likovno izražavanje i prepoznavanje i usmeravanje talenata, kao i promocija kulturno – istorijskog nasleđa Kostolca.

Otvaranje izložbe slika stihovima je oplemenila Aleksandra Vujčić, pesnikinja iz Požarevca, a za muzički deo zaslužni su vokalni solisti Slobodan Janković i Marija Stojićević, kao i Gradski hor „Dunavska lira”, pod dirigentskom palicom Marije Mitić.

Pre deset godina nastala je ideja da organizujemo prvu likovnu koloniju u istoriji Kostolca. Uz pomoć sponzora i zaslužnih pojedinaca kolonija postoji već deset godima i veoma uspešno je realizovana tokom svih ovih godina, a nadam se da će tako biti i u budućnosti”- rekla je Snežana Milošević.

Nakon toga se prisutnima obratila i o izložbi govorila Julija Bašić, istoričar umetnosti.

Tom prilikom dodeljene su zahvalnice svim ustanovama, preduzećima i pojedincima koji su doprineli radu kolonije, a plakete su dodeljene Gradskoj opštini Kostolac, Kulturno – sportskom centru „Kostolac”, Sindikatu PK „Drmno” i Ogranku „TE – KO Kostolac”.

Od 2008 godine u radu likovne kolonije učestvovalo je 195 likovnih stvaralaca iz Srbije, ali i okolnih zemalja Holandije, Austrije, Slovenije, Makedonije, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

 

 

Veliki broj slika koje su nastale na likovnim kolonijama poklonjene su pre svega institucijama, ustanovama i firmama, među kojima su Gradska opština Kostolac, Dom zdravlja Kostolac, EPS – ogranak „TE – KO Kostolac”, P.D. „Autotransport”, P.D.Georad, P.D. „RIO” , Sindikat PK „Drmno” , Sindikat termoelektrana Kostolac,..

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!