Predsednik Gradske opštine Kostolac, Serdžo Krstanoski čestitao 11. novembar – Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Predsednik Gradske opštine Kostolac, Serdžo Krstanoski  čestitao je građanima 11. novembar – Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

 

Danas je dan sećanja na naše hrabre pretke, koji su junački postradali u borbama za odbranu i oslobođenje domovine tokom četiri ratne godine. Istorija srpskog naroda je herojska i njene žrtve ne smemo zaboraviti. Danas odajemo počast  svim pripadnicima oružanih snaga i civilima nevino stradalim tokom Prvog svetskog rata i sećamo se hrabrih i velikih ljudi, generacija koje su bile su spremne da brane našu zemlju. Zato ih mi danas ne smemo ni po koju cenu zaboraviti, već ćemo večito biti ponosni na njih“ – poručio je predsednik Gradske opštine Kostolac, Serdžo Krstanoski.

 

 

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje u Prvom svetskom ratu. Toga dana u 11 sati na snagu je stupilo primirje koje je Nemačka potpisala sa silama Antante i tako okončala neprijateljstva na Zapadnom frontu. Bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

U Srbiji se Dan primirja kao državni praznik obeležava od 2012. godine i ove godine obeležen je širom Srbije nizom manifestacija u spomen na nevino stradale između 1914. i 1918.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!