Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležen u Požarevcu

Polaganjem venaca i odavanjem počasti na Spomenik srpskom vojniku u Kosovskoj ulici, danas je u Požarevcu obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u znak sećanja na sve nevino stradale žrtve od 1914. do 1918. godine.

Nakon prijema održanom u Gradskom zdanju, vence su položili predstavnici grada Požarevca, Gradske opštine Kostolac, Vojske Srbije, MUP-a, Udruženja potomaka ratnika od 1912-1920. godine i SUBNOR-a.

Predsednik Gradske opštine Kostolac, Serdžo Krstanoski položio je venac i odao počast nevino stradalim žrtvama rata.

 

Današnjim danom i mi u Požarevcu dajemo doprinos čuvanju sećanja na okončanje jednog od najvećih stradanja u istoriji svetskog ratovanja. Posledice Prvog svetskog rata su bile da je ubijeno više od 15 miliona ljudi, 20 miliona ranjeno, a direktne učesnice rata pretrpele su i ogromna razaranja država i privrede. Među njima shodno svojoj površini i broju stanovnika prednjačila je Srbija. 

Istorija je označila atentat koji je Gavrilo Princip 28. juna 1914. godine u Sarajevu izvršio na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda kao glavni povod početka ovog rata. 

Danas mnogo kasnije pojavljuju se pokušaji da se ovaj čin koji je bio inspirisan oslobađanjem od okupatora predstavi kao teroristički akt. Ipak znajući da prekrajanje istorije i istine nije strano moćnicima, nama ostaje da iznova i iznova ponavljamo sve one činjenice koje niko nikada neće ni pokušati a ni moći da postavi. 

Sjajna pobeda, ali i teški porazi, povlačenje preko Albanije i boravak vojske u tuđini bio bi previše i za mnogo veće kraljevine i carevine tog doba , nego što je to bila Srbija” – rekao je gradonačelnik grada Požarevca, Bane Spasović u svom obraćanju povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

 

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje u Prvom svetskom ratu. Toga dana u 11 sati na snagu je stupilo primirje koje je Nemačka potpisala sa silama Antante i tako okončala neprijateljstva na Zapadnom frontu. Bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

U Srbiji se Dan primirja kao državni praznik obeležava od 2012. godine i ove godine obeležen je širom Srbije nizom manifestacija u spomen na nevino stradale između 1914. i 1918.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!