EPS: Investicije za budućnost

 

Glavna tema drugog dana međunarodnog sajma energetike „Snaga prirode”bile su investicije, a EPS je predstavio je četiri projekta – gradnju vetroparka u Kostolcu, revitalizaciju hidroelektrana „Zvornik” i „Đerdap”, kao i rekonstrukciju malih hidroelektrana. Izgradnja vetroparka u Kostolcu za stručnjake EPS-a biće i veliki izazov, posebno u domenu upravlјanja vetro kapacitetima i implementacijom u proizvodni sistem EPS-a. O izgradnji vetroparka snage 66 megavata sa mogućom godišnjom proizvodnjom električne energije od 151 gigavat-sat, govorio je Dragoslav Cicović, rukovodilac tog projekta u Sektoru EPS-a za klјučne investicione projekte.

Vlada Srbije proglasila je izgradnju vetroparka u Kostolcu projektom od državnog značaja – rekao je Cicović. – Do kraja godine očekuje se da EPS dobije status povlašćenog proizvođača električne energije iz obnovlјivih izvora, određene dozvole i saglasnosti nadležnih ministarstava i objavi tender za nabavku opreme i izradu projekta za izvođenje.

 

 

Veselin Bulatović, direktor za proizvodnju uglјa „TE-KO Kostolac”, predstavio je razvojne perspektive površinske eksploatacije uglјa u kostolačkom basenu.

Ovaj basen je jedinstveno ležište uglјa, koje je veštački podelјeno na postojeća ležišta. Sa cilјem bolјeg iskorišćenja rezervi uglјa, basen se može posmatrati kao istočni, centralni i zapadni. Eksploatacija uglјa trenutno se radi u istočnom delu basena na površinskom kopu „Drmno”. U centralnom delu basena locirani su kopovi „Klenovnik”, na kome je eksploatacija uglјa završena i „Ćirikovac” na kome je privremeno zaustavlјena.

U ukupan razvoj kostolačkog ogranka EPS-a neophodno je uklјučiti i razvoj površinske eksploatacije uglјa na novim površinskim kopovima u zapadnom delu Kostolačkog basena. Na taj način bi se u značajnoj meri omogućio i intenzivniji razvoj energetike, ali i ukupni privredni razvoj i energetska bezbednost države.

 

Novi projekat

Izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda u termoelektrani „Kostolac B”, predstavila je rukovodilac ovog projekta Ljilјana Velimirović.

Dobijanje građevinske dozvole planirano je do kraja 2018, a početak radova planiran je za februar 2019. godine. Radovi na izgradnji bi trebalo da budu završeni do maja 2020, a onda bi usledio period garancijskih proba do maja 2021. godine. Kapacitet postrojenja za tretman otpadnih voda u TE „Kostolac B” činiće dve linije po 45 kubnih metara na sat.

 

Izvor: EPS Energija

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!