Remontovani termokapaciteti „TE-KO Kostolac”: Sve je spremno za zimu

Urađeni su klasični redovni remonti kontrole i zamene delova opreme, čišćenje svih postrojenja i rekonstrukcije uskih grla na postrojenjima

Ovogodišnja remontna sezona u svim termokapacitetima za proizvodnju električne energije u TE „Kostolac A” i TE „Kostolac B” završena je u septembru. Prema rečima Nenada Markovića, direktora za proizvodnju energije u „TE-KO Kostolac”, ove godine je urađeno sve što je planirano.

Ovogodišnji remonti realizovani su u punom obimu na sva četiri bloka. Nakon okončanja remonta, blokovi su sinhronizovani na elektroenergetsku mrežu „Elektroprivrede Srbije” i od početka sva četiri bloka su stabilna u radu na mreži – ističe on.

 

Početku remonta u kostolačkom termosektoru prethodilo je detalјno planiranje radova, kao i složeni postupci javnih nabavki.

Posle planiranja i priprema usledila je realizacija ugovorenih poslova sa usklađivanjem termina zbog usaglašavanja sa rudarskim sektorom. Sve je iziskivalo visok stepen koordinacije sa mnogobrojnijim izvođačima radova, kao i službama održavanja u obe termoelektrane – rekao je Marković.

Urađeni su klasični redovni remonti kontrole i zamene delova opreme, čišćenje svih postrojenja i rekonstrukcije uskih grla na postrojenjima, koji su trajali po 29 dana na blokovima A2 i B1. Na preostala dva termokapaciteta ove godine obavlјeni su remonti koji su trajali po 40 dana.

Na bloku A1, koji je prošle godine navršio petodecenijski radni staž, zamenjen je upravlјački sistem. Zahvalјujući velikom angažovanju svih učesnika i požrtvovanosti, uspeli smo da sve uradimo kako smo planirali, u saradnji sa Institutom „Mihajlo Pupin – Automatika” – dodao je Marković. Uporedo sa remontima u kostolačkim termoelektranama, odvijao se i remont izmenjivačko-pumpne stanice u cilјu obezbeđivanja optimalnog funkcionisanja sistema za dalјinsko grejanje Požarevca i Kostolca, kao i pripadajućih naselјa.

Poslednjih godina toplifikaciona mreža u ovom kraju se znatno proširila, zahvalјujući čemu je veliki broj individualnih ložišta ugašen. Svake godine nastojimo da obezbedimo pouzdano grejanje za brojne korisnike, kako za privatne korisnike tako i institucije poput škola i domova zdravlјa − rekao je Marković.

Početkom oktobra sprovedene su tople probe sistema za dalјinsko grejanje. Uhodavanje toplifikacionog sistema protiče uobičajeno. Polovinom oktobra počela je grejna sezona, koja će trajati do proleća naredne godine.

Podsticanje pare

Jedan kotao na ovom bloku morali smo tokom samog posla da pokrećemo zbog podsticajne pare za kretanje blokova TE  „Kostolac B”, što je u određenoj meri usporavalo ovaj značajni remontni zahvat, istakao je Marković.

Izvor: EPS Energija

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!