Uspešno sprovedena besplatna akcija merenja krvnog pritiska i šećera u krvi

Povodom  obeležavanja „Meseca oktobra – meseca starih”, Crveni krst Požarevac u saradnji sa Gradskom opštinom Kostolac, Domom zdravlja Kostolac i Kulturno-sportskim centrom „Kostolac”organizovao je proveru zdravstvenog stanja starijih građana kostolačke opštine.

Preventivnoj akciji odazvao se veliki broj starijih lica koja su pored merenja krvog pritiska i nivoa šećera u krvi dobila savete kako da spreče nastanak ozbiljnih zdravstvenih problema kroz fizičku aktivnost i zdravu ishranu.

Odgovoran odnos prema starima je jedan od prioriteta lokalne samouprave Gradske opštine Kostolac. Današnja akcija je potvrda da brinemo o starijoj populaciji i njihovom zdravlju i da nastojimo da im ukažemo koliko redovni lekarski pregledi i zdrav način života mogu da produže životni vek”– rekao je predsednik Gradske opštine Kostolac, Serdžo Krstanoski naglasivši da će Gradska opština Kostolac nastaviti da podržava sve akcije Doma zdravlja Kostolac i Crvenog krsta Požarevac.

 

 

Nastojaćemo da u narednom periodu posebnu pažnju usmerimo na brigu o starima i da uspostavimo kapacitete za pružanje usluga podrške starijim licima, jer zdrave starije osobe veoma su važan resurs pre svega svojim porodicama, a onda i lokalnoj zajednici“ – dodao je Krstanoski.

Ispred Crvenog krsta Požarevac prisutnima se obratio Novica Đorđević, zahvalivši se Gradskoj opštini Kostolac koja uvek ima razumevanja i daje veliki doprinos održavanju humanih manifestacija. „Poručio bih starijim sugrađanima da pre svega imaju pozitivan stav o životu, a redovnim zdravstvenim kontrolama doprineće da imaju sretniju i zdraviju starost”- dodao je Đorđević.

Uz smanjenje faktora rizika sprečava se nastanak hipertenzije i dijabetesa, istakla je dr Borka Šutović, rukovodilac kostolačkog Doma zdravlja, koja je tom prilikom delila savete kako da stariji građani, koji već boluju od ovih bolesti, izbegnu hronične komplikacije izazvane neregulisanim tokom ovih oboljenja.

Zadovoljni smo odzivom sugrađana na današnjoj akciji, jer je oko 80 starijih lica je proverilo svoje zdravstveno stanje. Napomenula bih da nije samo današnji dan posvećen starim licima, jer mi svakoga dana radimo sa njima.  Pored redovne terapije delimo im savete za zdrave stilove života i umerenu fizičku aktivnost kako bi usporili proces starenja” – rekla je dr Borka Šutović i dodala da starije osobe najčešće obolevaju od hroničnih nezaraznih bolesti kao što su bolesti srca, krvnih sudova, karcinoma i šećerne bolesti.

 

 

Akcija merenja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, održana je u četvrtak 25. oktobra 2018. godine u vremenu od 8 do 12 časova, u prostorijama Kancelarije za romska pitanja u Kostolcu. Za sve građane organizovano je besplatno posluženje čajem i kafom.

Akciju su svojim prisustvom podržali sekretar Crvenog krsta Požarevac, Saša Obradović i direktorka Kulturno sportskog centra „Kostolac”, Jelena Šamanc.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!