Održan 13. stručni skup o rudarskoj mehanizaciji: Kvalitet donosi garantovane rezultate

Ugljarski sektor danas ispunjava planove, ali moramo da nastavimo da radimo na kvalitetu sirovine koju eksploatišemo, da našim termoelektranama isporučimo proizvod garantovanog kvaliteta. Termoelektrane intenzivno ulažu u projekte zaštite životne sredine kao što su odsumporavanje i denitrifikacija, ali da bi te projekte uspešno realizovale, potrebna je garantovana količina kvalitetnog
uglja, rekao je Slobodan Mitrović, izvršni direktor za tehničke poslove proizvodnje uglja JP EPS, na 13. stručnom skupu „Savremene tendencije u razvoju i primeni rudarske mehanizacije“.

Upravljanje kvalitetom uglja bila je jedna od glavnih tema skupa tokom predstavljanja nemačke kompanije FAM, koja sa „Elektroprivredom Srbije“ sarađuje na isporuci i montaži opreme za novu deponiju za homogenizaciju uglja u okviru „zelenog“ projekta u RB „Kolubara“.
Predstavljajući kompaniju, doktor Luc Peterman, generalni direktor FAM-a, istakao je da ih od konkurencije izdvaja to što su, pored usluge inženjeringa i projektovanja, zadržali i kompletnu
proizvodnju i da u svom proizvodnom programu imaju najsavremenije delove rudarske, ali i druge mehanizacije.
Ona je raspoređena širom sveta zahvaljujući brojnim globalnim projektima na kojima su angažovani, istakavši da jedan od najvećih izazova nije sama konstrukcija mehanizacije, koliko njena mobilnost
na terenu.

 

 

Patrik Ziker, menadžer inženjeringa mobilne opreme u FAM-u, predstavljajući inovacije
u rudarskoj mehanizaciji koje kompanija trenutno razvija, osvrnuo se i na izazove koje su brzi tehnološki napredak i digitalizacija u ovom sektoru doneli inženjerima od kojih se danas očekuje da budu kompletni stručnjaci koji se razumeju u sve oblasti, od terena do menadžmenta, kako bi uspešno radili na ovako
složenim projektima.
Doktor Jana Ekart Jorh iz FAM-a detaljnije je predstavila projekat uvođenja sistema za upravljanje i kontrolu kvaliteta uglja sa deponijom za homogenizaciju uglja u RB „Kolubara“, koji je ušao u završnu fazu i očekuje se da bude završen u drugom kvartalu 2019. godine.
Generalna ideja je da se proizvede ugalj ujednačenog kvaliteta, da taj proces počne već od samog bagera, ali se najbolja homogenizacija postiže u završnoj fazi na deponiji – rekla je prof. dr Ranka Stanković sa Rudarskogeološkog fakulteta.
Serija stručnih skupova o inovacijama u rudarskoj mehanizaciji održava se u saradnji sa najvećim svetskim kompanijama koje su dugogodišnji partneri EPS-a na različitim projektima iz ove oblasti, sa ciljem da domaći stručnjaci i mladi kadrovi idu u korak sa svetskim trendovima u rudarstvu.

Manji gubici
Nemačka kompanija FAM Magdeburg angažovana je na nabavci i montaži opreme za novu deponiju
uglja na površinskom kopu „Tamnava–Zapadno polje“. Nabavka elektromašinske opreme (paket C3) deo je EPS-ovog projekta „Energetska efikasnost primenom ekološkog sistema za upravljanje kvalitetom uglja“, koji treba da doprinese smanjenju gubitaka u otkopavanju uglja, ujednačavanju kvaliteta uglja, smanjenju potrošnje mazuta u elektranama i emisije štetnih gasova.

 

Izvor:EPS Energija

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!