Obeleženo tri veka od potpisivanja Požarevačkog mira

U Požarevcu je svečano je obeleženo 300 godina od potpisivanja Požarevačkog mira između Osmanske carevine, sa jedne strane, i Austrije i Mletačke republike sa druge, dok su posrednici bili Velika Britanija i Holandija. Na samom početku svečanosti nastupio je gradski ženski hor „Barili“ pod dirigentskom palicom Katalin Tasić koji je izveo himne Srbije, Austrije, Italije i Turske. Obeležavanju tri veka od potpisivanja mira prisustvovao je predsednik Gradske opštine Kostolac, Serdžo Krstanoski.

 

 

Istorijski dokumenti govore da je naš grad slučajno izabran za pregovore bez suštinskog značaja i razloga,ali ipak mi Požarevljani volimo da mislimo da su tome itekako doprineli njegov geografski položaj, lepote koje ga okružuju i energija koju ovaj grad poseduje. Sve to nas danas obavezuje da Požarevac činimo snažnijim centrom ovog dela Srbije, ponosni na svoje potencijale ali i na nasleđe. Ponosni što su nekada najmoćnije svetske sile ovde stale i dogovorile se da prestane rat, a započne mir. Čuvajući uspomenu na te velike svetske imperije i njihov trenutak razuma izvlačimo pouke i podsećamo se našeg puta. Danas dragi prijatelji u Požarevcu i Srbiji slavimo mir jer znamo koliko se do njega teško dolazi, a kako se lako gubi. Takođe slavimo ga jer u njemu i samo u njemu možemo pokazati koliko smo vredan, sposoban i kosmopolitski narod“ – rekao je gradonačelnik grada Požarevca, Bane Spasović na svečanosti povodom obeležavanja 300 godina od potpisivanja Požarevačkog mira.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković je na svečanosti u Požarevcu istakla da se mudrom politikom mora misliti na generacije koje dolaze i sačuvati zemlja od bilo kakvih sukoba.
Ona je tom prilikom naglasila da istorija naše zemlje i ovog regiona nikada nije bila ni laka ni jednostavna i da se Srbija i danas, kao i pre tri veka, nalazi na vetrometini između zapada i istoka, kao i da se neretko čuju glasovi da bi trebalo da se opredeli za jednu ili drugu stranu.
Naš odgovor je jedini moguć  Srbija sama bira svoju budućnost, polazeći od naših nacionalnih i državnih interesa, uz želju da razvija saradnju sa svim našim prijateljima i partnerima. Mi, kojima su građani dali poverenje da vodimo zemlju u ovom trenutku, verujemo da je to jedini ispravan put, svesni i duboko poštujući sve žrtve koje su naši preci dali u borbi za stvaranje moderne i slobodne Srbije„, istakla je Gojkovićeva.

Svečanosti, koja je bila priređena u spomen kompleksu „Požarevački mir“ na brdu Tulba, prisustvovali su: predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, predstavnici ambasade Turske, gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović sa svojim saradnicima, poslanici u republičkom parlamentu, predstavnici lokalnih samouprava Braničevskog i Podunavskog okruga, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, predstavnici vojske, policije, tužilaštva, odbornici, direktori javnih preduzeća i ustanova.
Svi posetioci bili su u prilici da vide i izložbu na otvorenom sa kartama i gravirama iz vremena potpisivanja, kao i stalnu postavku u šatoru „Požarevačkog mira“. U muzičkom delu programa nastupio je simfonijski orkestar „Gvardia“ uz pratnju hora „Vihor“ iz Požarevca.

Požarevački mir je mir potpisan 21. jula 1718. u Požarevcu između Austrije i Venecije s jedne i Osmanskog carstva sa druge strane. Od 1714. do 1718. Turci su uspešno vodili ratove protiv Venecije u Grčkoj i na Kritu, ali porazima kod Petrovaradina 1716, Temišvara i Beograda 1717. od strane austrijske vojske predvođene Eugenom Savojskim. Osmansko carstvo je izgubilo Tamiški Banat, severnu Srbiju i severnu Bosnu. Veneciji je izgubila posede na Peloponezu i Kritu koje je dobila mirom u Karlovcima 1699. ali je zadržala Jonska ostrva i Dalmaciju. Mir je trajao do novog rata Austrije i Turske i mira u Beogradu 1739. kada se novi austrijsko-turski rat završio nepovoljno po Austriju i kada je izgubila severnu Srbiju i Beograd.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!