Kostolac obeležio gradsku slavu, Svetog velikomučenika Prokopija

 

Svečano i u duhu pravoslavlja Gradska opština Kostolac, obeležila je gradsku slavu Svetog velikomučenika Prokopija. Program proslave počeo je u petak, 20. jula 2018. godine, večernjom službom u crkvi Svetog Maksima Ispovednika u Kostolcu. Večernju službu služili su protojerej Aleksandar Mihailović i sveštenik Dejan Lazarov  sa sasluživanjem i drugih sveštenika, a zatim je usledila litija ulicama Kostolca.

 

 

Iste večeri održana je Svečana akademija povodom obeležavanja gradske slave. Na samom početku akademije prisutni su uživali u pesmi „O sole mio “ koju je izvela vokalna solistkinja Marina Stević.

Dobrodošlicu gostima i prisutnim građanima poželeo je predsednik Gradske opštine Kostolac, Serdžo Krstanoski.

„Poštovani  gosti, prijatelji Gradske opštine Kostolac, dragi Kostolčani okupili smo se večeras u porti crkve Sveti Maksimi Ispovednik, uoči slave našeg grada, Svetog Velikomučenika Prokopija. Kostolac je mesto čija je istorija dobro poznata, još iz Viminacijumskih vremena. Kao rudarski grad kome je bila potrebna radna snaga, privlačio je mnoge narode i danas u Kostolcu ima dvadeset i šest nacija i oko 16 hiljada stanovnika. Na inicijativu Crkvene opštine Novi Kostolac, slava Kostolca ustanovljena je  21. jula 2001. godine i od tada je Sveti Velikomučenik Prokopije zaštitnik svih građana kostolačke opštine. Ovaj praznik ujedno je i prilika da sagledamo rezultate dosadašnjeg rada i da se još više angažujemo na realizaciji budućih projekata. Kostolac je iz godine u godinu postao mesto sa uređenom infrastrukturom u svim oblastima. Ulagali smo dosta i sada imamo razloga da budemo ponosni  na uređene škole, putnu infrastrukturu, sportske objekte i terene, a u naredmom periodu očekuje nas realizacija brojnih projekata.

Poštujući i negujući našu bogatu tradiciju i čuvajući vrednosti na kojima ona počiva, pokušaćemo da i u narednom periodu održimo određene pozitivne trendove, da i dalje gradimo i pomognemo onima kojima je pomoć neophodna. Da bismo na najbolji način iskoristili šanse koje su pred nama, potreban nam je rad, zajedništvo i saradnja“.

Podsetivši na početak građenja crkve u Kostolcu, kao i na početak obeležavanja gradske slave, prisutne vernike i goste pozdravio je sveštenik Dejan Lazarov.

“Njeni temelji postavljeni su jula 1999. godine, a osvećeni 12. septembra 1999. godine. Nakon malo duže pauze, 20. aprila 2001. nastavljeni su radovi na crkvi. Ovo je već osamnaesta litija koju slavimo. Gradska slava ustanovljena je 2001. godine još dok crkva nije bila pod kupolama, a kako je crkva od kamena i cigala zidana, tako je zidana I liturgijska zajednica”.

U nastavku programa u ime Udruženja za promociju kulture, tradicije i turizma “Od knjige do duše” tekst o narodnoj tradiciji pročitale su Vukosava Minić i Anja Redžović. Kulturno umetnički program obogatio je vokalni solista Slobodan Janković pesmom “Čije li je ovo devojče”.

Zatim je usledila dodela nagrada i pohvalnica đacima generacije osnovne i tehničke škole iz Kostolca. Anji Redžović učenici O.Š.“ Jovan Cvijić“ Kostolac pohvalnicu i ček na pedeset hiljada dinara uručio je predsednik Gradske opštine Kostolac, Serdžo Krstanoski, dok je Milanu Stojanoviću, učeniku Tehničke škole sa domom učenika „Nikola Tesla “ Kostolac nagradu uručio predsednik Skupštine Gradske opštine Kostolac, Ivan Savić.

Domaćin i kolačar slave, Rajko Božić, zamenik predsednika Skupštine Gradske opštine Kostolac, zahvalio se svima koji su došli da uveličaju svečanu akademiju.

“U ime Gradske opštine Kostolac i u svoje lično ime svim građanima čestitam slavu, sa željom da je proslavimo u zdravlju, miru i veselju, sa pozitivnim mislima usmerenim ka boljoj budućnosti i još većem napretku opštine. Iskoristio bih ovu priliku kao domaćin ovogodišnje gradske slave, da Vas pozovem, da sutra prisustvujete svetoj Liturgiji od 9 časova i obredu rezanja slavskog kolača od 11 časova. Neka nam Sveti velikomučenik Prokopije bude zaštitnik i pomoćnik i u narednom periodu, kao što je i do sada čuvao naš grad. Srećna Vam svima gradska slava Sveti velikomučenik Prokopije”.

 

 

Program je završen nastupom Kulturno umetničkog društva “ Kostolac “ koje već godinama unazad osvaja brojne nagrade kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu. Pomenuto društvo ove godine obeležava četrdeset godina svog postojanja.

 

Svečanoj akademiji pored predsednika G. o. Kostolac, Serdža Krstanoskog  prisustvovali su, zamenik gradonačelnika Grada Požarevca, Saša Pavlović, predsednik Skupštine grada Požarevca, Bojan Ilić, predsednik Skupštine Gradske opštine Kostolac Ivan Savić, zamenik predsednika G.o.Kostolac Dalibor Ilić, protojerej Aleksandar Mihailović, sveštenik Dejan Lazarov, načelnica Uprave G .o. Kostolac Anđelija Milivojević, direktorka Kulturno – sportskog centra “ Kostolac“ Jelena Šamanc, članovi Veća Gradske opštine Kostolac, direktori lokalnih javnih preduzeća i ustanova, predstavnici udruženja i nagrađeni.

 

Rezanjem slavskog kolača i Svetom Liturgijom 21. jula završeno je obeležavanje slave Kostolca. Za sve goste organizovano je posluženje u porti crkve Svetog Maksima Ispovednika. Domaćin i kolačar ove godine bio je Rajko Božić, zamenik predsednika Skupštine Gradske opštine Kostolac, dok je ulogu kolačara za narednu godinu preuzeo dr Dragoljub Ivanović, samostalni stručni saradnik za privredu, poljoprivredu, zaštitu životne sredine i lokalni razvoj Gradske opštine Kostolac.

Ovo je već osamnaesti put da Kostolac proslavlja Svetog Prokopija kao svoju slavu. Naime, kada je Crkvena opština Novi Kostolac počela 2001. godine sa zidanjem crkve, predložila je i inicirala da Kostolac proslavlja ovog sveca, zaštitnika braka i porodice.

 

Sveti velikomučenik Prokopije rođen je u Jerusalimu od oca hrišćanina i majke neznaboške i zvao se Neanije. Po očevoj smrti majka ga je vaspitavala potpuno u duhu idolopoklonstva, pa je u vojničkoj službi kod cara Dioklecijana dostigao čin vojvode. Progonio je hrišćane i na jednom takvom zadatku, na putu prema Aleksandriji, desio se u noći jak zemljotres, a vojvodi se javio Gospod i pokazao mu krst na nebu. Od tog trenutka ceo njegov život postao je borba za krst i hrišćanstvo. Kada je zbog toga dospeo u tamnicu javio mu se ponovo Gospod i krstio ga imenom Prokopije. Neznabošci su tada bacili u tamnicu i dvanaest hrišćanki, koje je Prokopije učio veri Hristovoj i tome kako će primiti mučenički venac. Zato se u činu venčanja spominje i sveti Prokopije. Ove žene su strašno mučene, a Prokopijeva majka, gledajući njihove muke i hrabrost, primila je krštenje i svih trinaest žena su pogubljene. Sveti Prokopije se usrdno molio za njih a i za sve druge nevoljnike. Posečen je 21. jula (8. jula po starom kalendaru) 303. godine u Kesariji palestinskoj.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!