Sastanak predsednika Gradske opštine Kostolac, Serdža Krstanoskog sa državnim sekretarom Ministarstva zdravlja, profesorom dr Berislavom Vekićem

 

Povodom rešavanja problema nedostajućeg zdravstvenog kadra u kostolačkom ogranku Doma zdravlja Požarevac, predsednik Gradske opštine Kostolac, Serdžo Krstanoski sastao se u petak, 8. juna u Beogradu sa državnim sekretarom Ministarstva zdravlja, profesorom dr Berislavom Vekićem.

Radnom sastanku su prisustvovali direktor Doma zdravlja Požarevac, dr Dragan Rakić, rukovodilac ogranka Doma zdravlja u Kostolcu, dr Borka Šutović i članovi Gradskog veća Grada Požarevca: Vesna Pejić, zadužena za prosvetu i obrazovanje, Mlađan Nikolić zadužen za Gradsku opštinu Kostolac i mesne zajednice i Radomir Tasić iz službe Gradskog veća Požarevca.

 

 

Predsednik Gradske opštine Kostolac, Serdžo Krstanoski, izložio je na sastanku problem sa kojim se suočava kostolački Dom zdravlja, a tiče se nedostajućeg broja lekara. On je tom prilikom istakao da po poslednjem popisu, Kostolac broji 14 000 stanovnika, zajedno sa naseljima koja pripadaju Gradskoj opštini Kostolac: Stari Kostolac, Petka, Ostrovo i Klenovnik. Pored toga još 1500 pripadnika romske nacionalne manjine nije obuhvaćeno poslednjim popisom, a značajno je napomenuti i tri naselja koja gravitiraju oko energetskog centra, a to su Drmno, Kličevac i Ćirikovac, čiji se meštani takođe leče u kostolačkom Domu zdravlja. Krstanoski je dodao da se Kostolac nalazi u srcu Energetskog sistema Srbije – ogranka „TE-KO Kostolac“ koji broji oko 4000 stalno zaposlenih radnika. Takođe 500 radnika iz cele Srbije je zaposleno na terenskim radovima u Kostolcu, a koji rade pri kopovima i elektranama, a značajno je pomenuti i 1400 Kineza koji rade na izgradnji novog bloka „Kostolac B-3, snage 350 megavata.

Energetski centar Srbije, Kostolac, na osnovu iznetih podataka ima u kostolačkom Domu zdravlja ima 25.558 registrivanih osiguranika i nedovoljan broj lekara. Prema rečima Krstanoskog veliki problem je nastao usled smanjenja zdravstvenog kadra u kostolačkom ogranku Doma zdravlja Požarevac iz različitih razloga, što je dovelo do otežanog funkcionisanja pomenute zdravstvene ustanove i nemogućnosti pružanja potrebnog kvaliteta usluga.

U cilju rešavanja problema, državni sekretar Ministarstva zdravlja, dr Berislav Vekić je istakao da razume zabrinutost Gradske opštine Kostolac i građana Kostolca za trenutnu situaciju u kostolačkom ogranku Doma zdravlja Požarevac, obećavši da će iznaći najbolje rešenje za problem nedostajućeg kadra (lekara) u zdravstvenoj ustanovi. Naredni sastanak državni sekretar je zakazao za 13. jun, kada će se doneti konkretno rešenje, kako bi se primila još dva lekara u kostolačkom Domu zdravlja.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!