Posete studenata i učenika ogranku Kostolac: Kop i elektrane – amfiteatri pod otvorenim nebom

Neskrivena je impresija studenata opremom, dizalicama, radnicima koji rade na montaži… Posebno im je ostala pred očima slika panorame kopa

Tokom maja brojne studijske grupe različitih fakulteta realizuju nastavni program posetom i upoznavanjem sa „Elektroprivredom Srbije“ i njenim kapacitetima, kao što je ogranak „TE-KO Kostolac“. Najviše je interesovanja bilo za tehnologiju rada postrojenja, ali i mogućnost zapošljavanja u struci. Kažu profesori da im je prednost dolaska u Kostolac to što mogu na jednom mestu da vide ceo proces nastanka električne energije i studentima je jasnija slika složenosti celog procesa.

Kroz kapije pogona prošli su studenti Rudarsko-geološkog, Elektrotehničkog i Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a Arheološki park „Viminacijum“ posetili su studenti arheologije, Biološkog fakulteta, Visoke škole tehničkog usmerenja, Srednje stručne tehničke škole.

 

 

Sa budućim mladim stručnjacima u poseti su i njihovi profesori, drže čas pod otvorenim nebom. Podsećaju ih na gradivo koje su već imali iz nastavnih predmeta. Pre ulaska u pogone svi prolaze obuku iz bezbednosti i zdravlja na radu. Nakon toga, sa opremom odlaze u najavljenu posetu. Tako je bilo i sa posetom studenata Rudarsko-geološkog fakulteta. Njihov cilj je bio poseta montažnom placu gde se upravo radi na montaži bagera i odlagača za šesti BTO sistem. Sa njima je prof. dr Dragan Ignjatović, kome je stalo da se mladi stručnjaci upoznaju s delovima opreme koja se ugrađuje.

Na montažnom placu u toku je realizacija projekta montaže novog rudarskog sistema u cilju proširenja proizvodnih kapaciteta kopa „Drmno“ sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje. Novi rudarski sistem sastoji se od „Krupovog“ bagera teškog 3.115 tona, „Sandvikovog“ odlagača kapaciteta 8.500 kubnih metara rastresite mase na čas i ukupne težine 1.480 tona, zatim osam pogonskih stanica i oko 12 kilometara transportera – istakao je studentima Ignjatović.

Neskrivena je impresija studenata opremom, dizalicama, radnicima koji rade na montaži… Posebno im je ostala pred očima slika panorame kopa.

Dobro je što imamo priliku da izađemo iz studentskih klupa i na licu mesta se upoznamo sa onim čime ćemo se baviti posle završenog studiranja – rekao je Aleksandar Nikolić, student treće godine RGF-a.

Sa kolegom je saglasna i Neda Mišić, studentkinja treće godine na smeru rudarsko inženjerstvo, dok razgleda postupak montaže odlagača. Za nju ovakve posete predstavljaju pun pogodak i značajno iskustvo.

Jedno je kada se samo teoretski upoznajemo sa programom nastave, a drugo je kada to vidite svojim očima. Na ovaj način stvari postaju mnogo jasnije. Sve na terenu mi izgleda impozantno, mašine su mnogo veće od onoga što smo zamišljali, a i ceo proizvodni proces je mnogo složeniji i ozbiljniji u odnosu na predstavu koju sam imala. Volela bih da budem deo jednog ovakvog velikog sistema, koji mnogo znači za državu, ako za nas mlade bude posla i mesta u ovakvim sistemima – rekla je Mišićeva.

Samo pet kilometara od njih, na vidikovcu, tik uz „Viminacijum“, bili su u isto vreme i njihove kolege s Poljoprivrednog fakulteta, sa odseka mehanizacija i melioracija. Njih je dočekao inženjer Nikola Jotić, upoznavši ih sa površinskim kopom, mehanizacijom u kopu i tehnologijom rada. Nije propustio nijedan segment, kao na času. Neskriveno je bilo iznenađenje budućih mladih stručnjaka. Tu su bili i njihovi nastavnici da im pojasne i podsete ih upravo na delove gradiva koji se odnose na mehanizaciju površinske eksploatacije.

Pažljivo gledajte povezanost rudarskih sistema. Ovo je jedan dobro uređen kop. Ovde imate pet sistema i vidite kako su raspoređeni po terasama, odnosno etažama – rekao je prof. dr Mićo Oljača. Tu su i stručni ljudi iz ogranka Kostolac, koji im daju osnovne podatke o kapacitetima mašina na kopu „Drmno“, dužini transportera, odlagačima, načinu odlaganja masa…

Studenti ističu da su mislili da je kop mnogo manji, kao i mašine. Isti utisci ređali su se kod studenata elektrotehnike, biologije, učenika stručnih škola. Posebno ih je impresionirao taj dodir savremene proizvodnje energije, a između kopa i elektrana istorija koja se otkriva – Viminacijum. Tako velika vremenska distanca, a tako blizu fizički. Fotografije za uspomenu su neizostavne, uz obećanje da će ponovo doći da vide „tri u jedan“: energetiku, istoriju i ravnicu Stiga, okruženu Dunavom, Mlavom i Moravom.

Impresija

Prvi put sam ovde i impresioniran sam izgledom kopa. Drago mi je što imam priliku da uživo vidim ono o čemu smo učili. Vidim da se radi o modernoj mehanizaciji, koja zahteva stručnost pri rukovanju. Impozantno je videti sa jedne strane kop, a odmah tu i termoelektrane – rekao je student Petar Prugar, iskoristivši priliku da se fotografiše za uspomenu.

Izvor: EPS Energija

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!