Potpisan protokol o saradnji između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kancelarije Misije Saveta Evrope i Gradske opštine Kostolac

 

U utorak, 29. maja, u okviru programa “Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja romske zajednice na lokalnom nivou – ROMACTED”, potpisan je Protokol o saradnji između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kancelarije Misije Saveta Evrope i 11 lokalnih samouprava među kojima je bila i Gradska opština Kostolac.

 Cilj projekta je unapređenje položaja pripadnika romske manjine, kao i jačanje posvećenosti institucija, njihovih kapaciteta, znanja i veština u radu na inkluziji Roma i Romkinja.

 

 

U ime Gradske opštine Kostolac Protokol o saradnji potpisao je predsednik Gradske opštine Kostolac, Serdžo Krstanoski, u ime Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture protokol je potpisala Zorana Mihajlović, koja je i predsednik Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja od 2016. do 2025. godine, a u ime Saveta Evrope Tim Kartrajt šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu.

Nakon potpisivanja, predsednik Gradske opštine Kostolac, Serdžo Krstanoski izjavio je da je ponosan na činjenicu, jer je Kostolac među 11 lokalnih samouprava koje su uključene u program ROMACTED. U prethodnom periodu učinjeno mnogo na poboljšanju položaja romske nacionalne manjine, a Potpisivanje protokola o saradnji je došlo kao rezultat svega što je do sada urađeno po pitanju integracije Roma na teritoriji kostolačke opštine.

Pored Kostolca, Protokol o saradnji između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kancelarije Misije Saveta Evrope potpisalo je još 10 lokalnih samouprava: Zaječar, Kragujevac, Niš, Odžaci, Prokuplje, Smederevo, Subotica, Vranje, Vrnjačka Banja i Zvezdara.

 Ovim programom opštinama i građanima biće obezbeđeno sve ono što lokalne samouprave iskažu kao potrebu, a u romskim zajednicama iniciraće se formiranje lokalnih akcionih grupa, kako bi se realizovale potrebe pripadnika romske nacionalne manjine.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!