Jasminka Petrović u Biblioteci u Kostolcu

U Biblioteci u Kostolcu u sredu, 16. maja 2018. godine, naša poznata književnica iz Beograda predstavila je svoje knjige, čitala delove iz njih i razgovarala sa decom o drugarstvu, porodici, knjigama i pisanju. U publici su bili učenici od petog do osmog razreda Osnovne škole „Jovan Cvijić“ iz Kostolca, njihovi profesori srpskog jezika i književnosti i ostali zaljubljenici u knjige ove poznate književnice.

 

 

Jasminka Petrović je rođena 1960. u Beogradu. Studirala je španski jezik i književnost. Iako je, kako sama kaže, prvo želela da postane učiteljica, pa onda glumica, na kraju se ipak odlučila za profesiju pisca, jer ona objedinjuje obe njene želje u jedno. Uređivala je dečju emisiju na Radio Pingvinu, časopis National Geographic Junior, pisala za mnoge dečje časopise i učestvovala u programima koji podstiču dečju maštu i stvaralaštvo. Napisala je preko trideset knjiga, od kojih je nekoliko prevedeno je na više od dvadeset jezika. Većinu njenih knjiga ilustrovao čuveni Dobrosav Bob Živković. Dobitnica je brojnih nagrada za književnost. Jedan je od organizatora književnog festivala za decu „Krokodokodil“.

Knjige ove autorke prepoznatljive su po toplom humoru i sagledavanju sveta iz ugla deteta koje živi u savremenom društvu, bez ulepšavanja ili prikrivanja ružnih strana. Opisuju odnose u porodici – između braća i sestara, roditelja i dece, unuka i baka, zatim opisuju školske zgode i tinejdžerske muke. Njene knjige ne nude deci gotova rešenja za dileme, niti pouke i lekcije kojima se treba slepo verovati već ih ohrabruju da sama razmisle, istraže, ispitaju i donesu zaključak – i to je još jedan od razloga njihove velike popularnosti.

Ovaj kulturni događaj sproveden je u organizaciji Biblioteke u Kostolcu, Odeljenja Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac i Kulturno-sportskog centra Kostolac.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!