Izgradnja pristaništa“Kostolac“ :Radovi u završnoj fazi

U pristanište već pristižu barže i brodovi s opremom. Primenjeni najviši evropski i svetski ekološki standardi

Izgradnja pristaništa „Kostolac“ napreduje u skladu s planom. Povoljni vremenski uslovi ove zime maksimalno su iskorišćeni i dosad je završeno 75 odsto planiranih hidrograđevinskih radova.

U toku su završni radovi na konstrukciji keja i priprema se teren za montažu velike kejske dizalice sa istočne strane, koja je bliže Dunavu. Na drugoj strani pristaništa, u pravcu Termoelektrane „Kostolac A“ , priprema se teren za montažu hale – rekao je Nenad Marković, direktor za proizvodnju energije „TE-KO Kostolac“ .

Hala je metalna i proizvodi se u pogonima izvođača radova. Krajem februara počeli su i radovi na velikoj pristupnoj i obilaznoj saobraćajnici oko pristaništa.

Građevinski radovi na pristaništu privode se kraju, a onda sledi montaža mašinske opreme. Oprema koja je potrebna izvođačima pristiže baržama i brodovima, tako da je pristanište već počelo da funkcioniše i ima svoju namenu − istakao je Marković.

Radove izvodi konzorcijum koji čine beogradske firme „Akvamont servis“ i „Hidrotehnika-hidroenergetika Južna Bačka“ iz Novog Sada i smederevski „Tomi trejd“ . Radovi su započeti polovinom marta 2017. i pristanište će ispunjavati najviše evropske i svetske ekološke standarde. Vrednost izgradnje pristaništa „Kostolac“ je oko 16 miliona dolara. To je jedan od pet projekata prve faze kineskog kreditnog aranžmana.

Kapacitet pristaništa

Na godišnjem nivou, sa pristaništa „Kostolac“ otpremaće se 157.000 tona suvog pepela, 105.000 tona gipsa koji nastaje kao nusproizvod sistema za odsumporavanje u TE „Kostolac B“. Pretovarivaće se i 50.000 tona za „TE-KO Kostolac“ , kao komadni, generalni teret koji se doprema rekom, a dalje će se otpremati drumskim transportnim sredstvima do predviđene lokacije.

Izvor: EPS Energija

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!