Vaskrs obeležen u crkvi Svetog Maksima Ispovednika

Služenjem vaskršnje Liturgije, pričešćem vernika i podelom vaskršnjih jaja najveći hrišćanski praznik dočekan je i u crkvi Svetog Maksima Ispovednika u Kostolcu.

Obraćajuci se vernicima, po završetku Liturgije protojerej, Nenad Lazarević je kazao da ovaj veliki praznik ne bi bio tako lep da građani nisu došli u velikom broju. – Hvala vam što dolazite u crkvu. Neka vas Bog blagoslovi svojim blagoslovom mira, sloge i ljubavi. Čestitam vam uskršnje praznike, sa željom da praznične dane provedete u duhovnom blagostanju, dobrom zdravlju i radosti sa svojim najbližima. Neka Gospod Bog svima nama bude na pomoći. Hristos voskrese! – poručio je vernicima protojerej, Nenad Lazarević.

Tradicionalno, vernici su se nakon Liturgije pričestili i jedni drugima čestitali najveći hrišćanski praznik. Vaskršnju liturgiju služili su protojerej Nenad Lazarević i sveštenik Dejan Lazarov.

 

 

Vernici posle okupljanja u crkvi nastavljaju da proslavljaju Uskrs u krugu porodice, gde posebnu radost, naročito deci, predstavlja tucanje šarenim uskršnjim jajima, koja predstavljaju samu simboliku Uskrsa – jaje je simbol rađanja života.

Vaskršnjim obredima prethodilo je unošenje plaštanice sa Hristovog groba, koja je na Veliki petak izneta pred oltar i koju su vernici celivali u dane najveće hrisćanske žalosti.

Vaskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja, se prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena koja je u Rim došla sa porukom o Vaskrsenju. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života i znači radost i za one koji ga daju i koji ga primaju.

Vernici, po ustaljenoj tradiciji, vaskršnja jaja boje na Veliki petak, kada se, inače, ništa drugo ne radi. Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove „čuvarkuća“.

Prema odlukama Nikejskog sabora koje do danas poštuju sve pravoslavne crkve, Vaskrs treba slaviti u prvu nedelju punog meseca posle prolećne ravnodnevnice, ali obavezno posle jevrejske Pashe.

Vaskrs je pokretan praznik, koji se određuje prema prirodnom kalendaru i uvek se vezuje za nedelju sa odstupanjem od 35 dana – od 4. aprila do 8. maja.

Vaskrs hrišćani slave tri dana, a u SPC pravoslavni vernici razmenjuju pozdrave – Hristos vaskrse i – Vaistinu vaskrse!

Uskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava vaskrsnuće Isusa Hrista iz mrtvih, kao pobedu vere i života nad smrću.

Po crkvenom učenju, Isus Hrist je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je vaskrsao.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!