Planovi PK „Drmno“

 

U ovoj godini planirano je da se izmesti i rekonstruiše uglјeni transportni izvozni sistem u dužini od 3,7 kilometara

Rudari Površinskog kopa „Drmno“ u Kostolcu sredinom decembra su ostvarili plan proizvodnje za 2017. godinu od 9,3 miliona tona i time oborili rekord iz 2011. Osim toga, realizovan je i veliki broj složenih i tehnički zahtevnih poslova tokom remonta.

U ovoj godini pred rudarima su nove obaveze i izazovi. Plan proizvodnje uglјa za 2018. veći je od prošlogodišnjeg. Bilansirana je proizvodnja uglјa od 10,2 miliona tona, što je za blizu 700.000 tona više od prošlogodišnjeg plana proizvodnje lignita. Kada je reč o jalovini, plan otkrivke veći je za oko dva miliona metara kubnih od prošlogodišnjeg i definisan je na količinu od 42 miliona kubnih metara čvrste mase.

Novi proizvodni zadaci za rudare su veoma ozbilјni, za sobom povlače veću odgovornost, disciplinu, kao i potrebu da se sve aktivnosti odrade na vreme. Da bi se odgovorilo zahtevima proizvodnog bilansa, neophodno je da se u ovoj godini poveća vremensko i kapacitativno iskorišćenje rudarske otkopne mehanizacije i opreme – rekao je Ivan Tašić, direktor Direkcije za proizvodnju uglјa u ogranku „TE-KO Kostolac“.

Izvesno je da pored proizvodnih treba realizovati i niz drugih poslova.

Ovogodišnji remonti moraju biti urađeni kvalitetno i u predviđenim rokovima, jer će za ostvarenje bilansa biti značajan svaki radni sat i dan – naglasio je Tašić.

U ovoj godini planirano je da se izmesti i rekonstruiše uglјeni transportni izvozni sistem u dužini od 3,7 kilometara.

Ovaj posao moramo da uradimo zbog dinamike napredovanja Površinskog kopa „Drmno“, tehnoloških razloga, ali i obezbeđivanja uslova za uklјučenje u proizvodni proces novog rudarskog sistema za otkrivanje uglјa, po završetku njegove montaže. Izmeštanje izvoznog transportnog sistema mora se uraditi i zbog toga što uglјeno ležište, kako napredujemo prema severozapadu, sve više zaleže u dubinu. To bi u postojećim uslovima otežalo transport uglјa prema drobilani, odnosno termoenergetskim postrojenjima – objasnio je Tašić.

– Tokom 2017. završili smo deo poslova, ali glavni radovi nas očekuju u ovoj godini. Transportni sistem za izvoz uglјa iz kopa ići će duž istočne i južne strane ležišta, preko unutrašnjeg odlagališta, prema transporteru UZ-4 i prijemnom bunkeru na drobilani. Za ovaj posao, pored postojeće opreme, potrebno je obezbediti i dve nove pogonske stanice, sekcije, gumenu traku i elektroopremu. Izmeštanjem transportnog izvoznog sistema u znatnoj meri će se smanjiti nagib transportnog izvoznog sistema, njegovo opterećenje, a povećaće se efikasnost, sigurnost i pouzdanost transporta lignita, posebno u složenim i otežanim vremenskim prilikama.

Budući da na kopu „Drmno“ rade lјudi sa velikim radnim iskustvom, koji su i dosad imali nebrojeno teških situacija, sigurno je da će i na kraju ove godine biti na visini postavlјenih obaveza i da će uspešno odgovoriti cilјevima.

Sezona remonta

Ovogodišnja remontna sezona planirana je da počne sredinom marta i trajaće do kraja oktobra.

Radiće se uglavnom standardni remontni zahvati na rudarskim mašinama i opremi, ako se izuzme bager SRs 2000, koji radi u sklopu drugog rudarskog sistema za otkrivanje uglјa. Na toj rudarskoj mašini planirano je da se u prvom tromesečju urade složeni tehnički poslovi na zameni ležaja okreta gornje gradnje bagera sa kran-zupčanikom, prečnika 10 metara. U drugoj fazi, na jesen, planirano je da se zameni radni točak, kao i reduktor radnog točka na toj rudarskoj mašini – kaže Tašić.

Izvor: EPS Energija

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!