Održano VII Međunarodno savetovanje pčelara Braničevskog okruga u Kostolcu

 

U pozorišnoj sali Doma kulture u Kostolcu, u nedelju 11. februara, održano je VII Međunarodno savetovanje pčelara Braničevskog okruga, koje je okupilo veliki broj pčelara i zainteresovanih građana. Organizator savetovanja je Udruženje pčelara „Požarevac“  u saradnji sa Agrarnim fondom za razvoj poljoprivrede grada Požarevca i Gradskom opštinom Kostolac.

Na samom početku stručnog skupa Dejan Milošević, predsednik Udruženje pčelara „Požarevac“ pozdravio je goste izrazivši veliku zahvalnost lokalnoj samoupravi grada Požarevca na pomoći koju im nesebično pruža za razvoj pčelarstva. On je podsetio da je prošle godine na savetovanju predočena ideja o izgradnji Pčelarsko – razvojnog centra u Ljubičevu, koji će biti u svrsi razvoja turizma, a očekuje se da će u septembru ove godine taj projekat biti i realizovan.

Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca je obraćajući se prisutnima naglasio da je grad Požarevac prepoznao pčelarstvo kao perspektivu domaće poljoprivrede i da već godinama unazad pruža stalnu podršku Udruženju pčelara „Požarevac“ koje je do sada pokazalo zavidan nivo organizacije, marljivosti i želje za napredovanjem. “ Jedan od dokaza za ovu tvrdnju je i današnji skup, ali i broj članova i obim proizvodnje koji su u stalnom usponu“ – rekao je Ilić.

Udruženje pčelara „Požarevac“ osiguralo je i ove godine najbolje predavače. Prvi predavač koji je nastupio na savetovanju je Sofron Sofronijev, velepčelar iz Montane -Bugarske sa temom “ Tehnologija pčelarenja osmoramnom fararovom košnicom na pčelinjaku sa 1000 zajednica. Predavanje na temu „Apiterapija u slovenačkom pčelinjaku“ održao je Karl Vogrinčić, pčelar i apiterapeut iz Slovenije. Zatim je član društva apiterapeuta iz Maribora – Slovenije, Vlado Puškin održao dva predavanja. Jedno na temu „Apiterapija u Sloveniji“ i drugo na temu „Pića na bazi meda“ .

Ovogodišnje savetovanje pod nazivom „Nauči da uspeš“ upotpunjeno je i kulturno – umetničkim programom u okviru kojeg su nastupili Kulturno – umetničko društvo “ Kostolac „igrama iz Zapadne Srbije i vokalni solista Slobodan Janković sa pesmom „Pčelo moja pčelice“. Takođe na stručnom skupu prikazan je i kratak film „Predstavljanje pčelarske Srbije“ .

Tokom savetovanja, ispred Doma kulture u Kostolcu organizovana je i prodajna izložba opreme i pribora za pčelarstvo.

Pčelarska podružnica „Pozarevac“ osnovana je 1927 godine, a samo udruženje broji  preko 300 članova. Od svog osnivanja pa sve do danas udruženje je radilo u kontinuitetu i iz godine u godine išlo uzlaznom linijom. Danas je Udruženje pčelara “Požarevac” najbrojnije i najaktivnije pčelarsko udruženje u Srbiji.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!