Savetovanje Srpskog društva za osvetljenje

 

Srpsko društvo za osvetljenje, osnovano 1955. godine je stručno i neprofitno udruženje koje okuplja oko 600 individualnih i 110 kolektivnih članova, među kojima su najprestižnije kompanije.

 

Naučnostručno znanje i njegova primena u oblasti tehnike osvetljenja stalno rastu. Godišnje savetovanje je nesumnjivo najvažnija, ključna aktivnost našeg stručnog udruženja, budući da nam omogućava da neposredno razmenimo ideje, znanja i iskustva primenjena u praksi – poručio je u svom uvodnom obraćanju mr Nebojša Radovanović, dugogodišnji predsednik Srpskog društva za osvetljenje.

 

Na savetovanju „Osvetljenje 2017“, održanom u Nišu, pokazalo se da srpski stručnjaci za tehniku osvetljenja kontinuirano prate savremene tehnološke trendove i da ta rešenja, nakon primene u praksi, donose povoljne ekonomske efekte.

 

Tokom Savetovanja prikazani su brojni stručni radovi o primeni novih tehnologija u osvetljavanju gradskih površina, putnih saobraćajnica, tunela, sportskih terena, a vodeće kompanije su upoznale stručnu javnost sa najznačajnijim realizacijama ostvarenim tokom protekle godine na području Srbije i zemalja jugoistočne i srednje Evrope.

 

 

 

Racionalnije korišćenje električne energije i postizanje ekonomske uštede primenom savremenih, energetski efikasnih svetiljki za javno osvetljenje, bili su predmet interesovanja Zorana Kovačevića, šefa Službe održavanja srednjeg i niskog napona, i Marije Mladenović, glavnog stručnog saradnika u ovoj službi Tehničkog centra EPS u Kragujevcu. Oni su predstavili studiju tehničko-ekonomske izvodljivosti primene savremenih svetlosnih izvora za Javno osvetljenje grada Kragujevca. Studiju su izveli na osnovu kompleksnih podataka koje su prikupljali tokom 2015. i 2016. godine – o broju stubova javnog osvetljenja, broju i vrsti svetiljki i njihovoj instalisanoj snazi. Izneli su podatak da je na teritoriji grada, prigrada i sela u upotrebi 7.037 natrijumovih i 16.440 živinih svetiljki. Upozorili su da bi živine svetiljke trebalo prioritetno menjati jer su neekonomične i utiču na povećanje emisije CO2 Proračunom godišnje potrošnje i finansijske vrednosti investicije, zaključili su da bi se osavremenjavanjem javnog osvetljenja postigli bolji energetski, ekonomski, ekološki i vizuelni efekti.

 

Tatjana Marjanović, dugogodišnji ugledni član Srpskog društva za osvetljenje, ukazala je na značaj praćenja međunarodnih tehničkih standarda, njihovog pravilnog tumačenja i uvođenja u domaće tehničke propise. Istakla je važnost primene tih savremenih standarda, budući da oni obezbeđuju da se u praksi, na domaćem terenu, stalno povećava nivo kvaliteta tehnike osvetljenja.

 

Marko Bošković i Nikola Grča govorili su o alternativnim izvorima napajanja za osvetljenje puteva. Mnogi gradovi širom sveta već pokušavaju da koriste energiju vetra ili sunca za napajanje javnog osvetljenja. Autori su prezentovali mogućnosti korišćenja vetroturbina koje bi se pokretale vetrom proizvedenim prilikom kretanja automobila. Prikazali su i princip zasnovan na korišćenju piezoelektričnih materijala, poput kristala kvarca i amazonijuma, koji apsorbuju mehaničku energiju i pretvaraju je u električnu. Kristali se ugrađuju ispod sloja asfalta kako bi se koristila mehanička energija nastala od kretanja automobila. Ovakav projekat se već testira na raskrsnicama u Izraelu.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!