TE „Kostolac A“ greje bez problema

 

Tokom letnje sezone nadležne službe su sanirale kritične pozicije na sistemu dalјinskog grejanja

 

Početak ovogodišnje grejne sezone protiče u znaku stabilne isporuke toplifikacionom sistemu koji pokriva područje Kostolca, Požarevca i okolnih naselјa. Zahvalјujući činjenici da je veliki broj domova i institucija u gradskoj opštini Kostolac priklјučen na dalјinski sistem grejanja, veliki broj individualnih ložišta je zatvoren u minulim godinama, što u velikoj meri doprinosi kvalitetu vazduha u zimskom periodu. Grejanje ne pokriva samo područje Kostolca već i pripadajuća seoska naselјa, koja su u proteklom periodu dobila mogućnost dalјinskog grejanja.

 

Prošlogodišnja grejna sezona protekla je u znaku kontinuirane isporuke toplotne energije bez ijednog prekida. Sa istim stepenom pouzdanosti je započeta i tekuća grejna sezona, tako da nema zastoja u snabdevanju toplifikacionog sistema dalјinskog grejanja – istakao je Vladimir Despotović, glavni inženjer proizvodnje u TE „Kostolac A“.

 

 

Proizvodnja toplotne energije u Termoelektrani „Kostolac A“ proizvodi se oduzimanjem pare sa blokova A1 i A2. Količina toplotne energije koja se isporučuje zavisi od spolјne temperature i vremenskih prilika: u periodima kada je temperatura niža, isporuka se povećava, dok se u toplijim periodima smanjuje količina toplotne energije koja se šalјe dalјinskom sistemu grejanja. – Oprema je ispravna, završen je godišnji redovni remont, tako da zimski period čekamo pripremlјeno – dodaje Despotović.

 

U proteklim grejnim sezonama dešavali su se gubici demi vode, što je zatim zahtevalo da se opterećuje pogon za hemijsku pripremu vode. Tokom letnje sezone nadležne službe su sanirale kritične pozicije na sistemu dalјinskog grejanja, tako da se u tekuću sezonu ušlo sa prepolovlјenim gubicima u odnosu na prošlu godinu.

 

Važno je da su u odnosu na prošlu godinu zabeleženi znatno manji gubici vode, jer je to od vitalnog značaja za stabilno funkcionisanje dalјinskog sistema grejanja – objasnio je Despotović.

 

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!