O adolescenciji i izazovima odrastanja u Biblioteci u Kostolcu

 

Edukativno predavanje na temu „Adolescencija: izazovi odrastanja“, održano je u Biblioteci u Kostolcu, Odeljenju Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac. O rizicima i izazovima mladih u doba adolescencije govorila je Olivera Hajrović, specijalista medicinske psihologije. Predavanje je pre svega bilo namenjeno roditeljima i nastavnicima, ali  i svima onima koji učestvuju u odrastanju adolescenata.

 

Šta je adolescencija? Кo su adolescenti? Кako izgleda svet iz perspektive današnjeg adolescenta? Šta odlikuje njegovu ličnost, ponašanje, njegove potrebe u odnosu na roditelje, nastavnike, vršnjake? Кoji su to najčešći problemi sa kojima se sreće i kako se obično pronalaze načini za njihovo rešavanje? Кoje se psihičke smetnje i poremećaji najčešće javljaju u adolescentnom dobu i šta je to što roditelji i nastavnici mogu tada da učine? Кakvi roditelji i nastavnici imponuju adolescentima? Кoliko je važno za adolescente uklapanje i prihvatanje od strane svojih vršnjaka? Ovo su samo neka od pitanja na koje je Olivera Hajrović dala odgovore u toku svog predavanja i prezentacije.

 

 

Nakon predavanja, roditelji i prosvetni radnici razmenili su svoja iskustva sa psihologom i postavljali pitanja o dilemama u komunikaciji sa adolescentima.

 

 

Predavač: Olivera Hajrović

 

Završila je osnovne studije psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu i specijalizaciju iz medicinske psihologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Zaposlena je na psihijatrijskom odeljenju Opšte bolnice u Požarevcu.

U toku radnog staža završila je i edukaciju iz psihoanalitičke psihoterapije dece i mladih kao i edukaciju iz kognitivno bihejvioralne psihoterapije.

Završila je edukaciju iz forenzičke psihologije i nalazi se na listi stalnih sudskih veštaka Ministarstva pravde Srbije. Angažovana u brojnim krivičnim parnicama u kojima su adolescenti akteri ili žrtve nasilja.

Ima više od dvadeset godina psihodijagnostičkog i psihoterapijskog iskustva u radu sa decom i mladima sa svim vrstama psihičkih smetnji i poremećaja, i isto toliko godina iskustva u saradnji i savetovanju njihovih roditelja i nastavnika.

Učesnik je brojnih preventnivnih programa namenjenih očuvanju mentalnog zdravlja mladih.

Autor je i koautor velikog broja stručnih radova, publikovanih i izloženih u zemlji i inostranstvu.

Učesnik je brojnih javnih tribina, televizijskih i radio emisija posvećenih popularizaciji psiholoških znanja o deci i mladima.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!