Studenti posetili TE „Kostolac A“

 

Budući stručnjaci u okviru posete videli najvažnije segmente termoelektrane

 

Studenti Visoke tehničke škole strukovnih studija u Požarevcu posetili su početkom maja Termoelektranu „Kostolac A“, gde su se u praksi upoznali sa tehnološkim postupkom proizvodnje električne energije. Kostolački ogranak EPS-a redovno obilaze studenti da bi proširili znanje i praktično videli način funkcionisanja termoelektrana i površinskog kopa uglјa.

 

 

Za studente je interesantna specifičnost termosektora u „TE-KO Kostolac“ što se svi blokovi u termoelektranama pokreću pomoću podsticajne pare sa najstarijeg bloka od 100 megavata. Studentima su bili zanimlјivi i tehnološki procesi izdvajanja pare za grejanje gradova Kostolac i Požarevac.

 

– Osnovni preduslov za uspešno savlađivanje svih radnih zadataka jeste usvajanje pozitivne prakse koja se neguje u kolektivu. Znanje se stiče tokom dužeg niza godina, što je uslovlјeno složenim proizvodnim sistemom koji čini TE „Kostolac A“. Spremnost da se uči i volјa da se upozna proizvodni ciklus u potpunosti vode ka sticanju obimnog znanja – rekli su inženjeri Jelena Nikolić i Zlatko Simeunović studentima u poseti.

 

Budući stručnjaci su u okviru posete videli najvažnije segmente termoelektrane, od termopostrojenja i mašinske zgrade, u kojoj su smešteni generatori, do komandnog centra i razvodnih postrojenja različitih naponskih nivoa. Inženjeri su predstavili studentima i mere za zaštitu životne sredine u TE „Kostolac A“ i postrojenje za smanjenje emisije štetnih gasova, a objasnili su im i rad crpne stanice, postrojenja za hemijsku pripremu vode i pokazali način dopreme i istovara uglјa.

 
– Sticanje diplome na visokoškolskoj ustanovi predstavlјa samo prvi korak ka neprestanom obrazovanju koje zahteva inženjerska struka. Uz upoznavanje postojeće tehnologije, paralelno se uvode i savremeni sistemi, povećava efikasnost proizvodnog procesa u termoelektranama, zbog čega je važno stalno učiti – rekli su studenti, prenoseći utiske na kraju posete TE „Kostolac A“.

 

Izvor: EPS Energija

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!