Stručnost je garant razvoja

 

 

Održan prvi u nizu stručnih skupova o trendovima u rudarstvu

 

U narednih nekoliko godina rudarstvo u Srbiji mora da uđe u normalne tokove proizvodnje, moramo da dižemo performanse, rekao je Slobodan Mitrović, izvršni direktor za proizvodnju uglja u EPS-u

 

 

 

Modernizacija opreme i stručno usavršavanje mladih stručnjaka, uz timsku igru sa iskusnijim kolegama, ključni su faktori koji treba da omoguće rudarskom sektoru „Elektroprivrede Srbije“ da uspešno trči u korak sa evropskim konkurentima, jedan je od zaključaka krajem marta održanog stručnog skupa „Savremene tendencije u razvoju i primeni rudarske mehanizacije“. Ovo je prvi u nizu stručnih skupova na tu temu koji će se održavati jednom mesečno u organizaciji JP EPS.

 

 

Plan je da 20 kompanija, vodećih svetskih projektanata i proizvođača rudarske opreme, održe predavanja koja treba da podstaknu diskusiju i razmenu iskustava.

 
– Ugalj čini čak 88 odsto svih evropskih energenata, tako da nije prevaziđen. Nije toliko „crn“ kao što bi se možda reklo na prvi pogled. Ugalj je neizbežna stvarnost, jer ga obnovljivi izvori nikada neće zameniti, već će biti pomoć u postizanju energetske stabilnosti. Ugalj je fleksibilan, jer proizvodnja iz uglja može da balansira druge proizvodnje i održiva je – rekao je Slobodan Mitrović, izvršni direktor za proizvodnju uglja JP EPS, prilikom otvaranja skupa čiji je inicijator.
Serija stručnih skupova namenjena je posebno mladim stručnjacima koji treba da postanu nosioci razvoja i unapređenja rada EPS-a u proizvodnji uglja, imajući u vidu da su iskušenja koja očekuju rudarstvo veća proizvodna i organizaciona efikasnost.

 
– U narednih nekoliko godina rudarstvo u Srbiji mora da uđe u normalne tokove proizvodnje, moramo da dižemo performanse. Ovakvi događaji će nam pomoći da napravimo stručnu zajednicu koja treba da nam omogući takav rezultat – dodao je Mitrović.

 
Predstavnici kompanije „TKIS – Thyssen Krupp“ otvorili su ovaj niz stručnih skupova, okupivši stručnjake iz Kolubare i Kostolca.

 

– Ovo nije jednosmeran šou i želimo da imamo diskusiju i nove ideje. Imamo partnerski odnos sa EPS-om i želimo da tako nastavimo, a ovo je svakako dobar način za tako nešto – istakao je Tomas Jabs, izvršni potpredsednik „TKIS – Thyssen Krupp“.

 

Dugogodišnja uspešna saradnja EPS-a i eminentnih firmi izgradila je partnerstva koja omogućavaju ovakvu razmenu znanja i usavršavanje.

 

– Često može da se čuje, kada treba da se otputuje na prijem opreme negde u svetu: „Šta vi to gledate, zašto idete?“ Ne shvataju da jedna mašina, koja treba da radi 30 godina na kopu, znači veliku sinergiju ljudi koji koriste tu mašinu i onih koji je projektuju, izrađuju i montiraju – slikovito je Slobodan Mitrović objasnio neophodnost saradnje u rudarstvu.

 

EPS na evropskom čelu

 

Kompanija „TKIS – Thyssen Krupp“ za 10 godina projektovala je i napravila dva velika bagera koji rade na „Tamnava – Zapadnom polju“ i Polju „C“ , jedan bager 740 koji takođe radi na „Tamnavi“, kao i dva bandvagena. Prema rečima Slobodana Mitrovića, to je možda i najveći broj mašina proizvedenih u ugljenom sektoru u Evropi u tom periodu.

 

Ključne teme koje su predstavili stručnjaci „TKIS – Thyssen Krupp“ ticale su se pregleda rudarske opreme na kopovima u Srbiji, tehničkih rešenja unapređenja u konstrukciji rotornih bagera, iskustava u revitalizaciji opreme, najznačajnijih projekata ove kompanije u svetu. Bilo je reči i o selektivnom otkopavanju rotornim bagerima u funkciji homogenizacije uglja, poredili su se različiti tipovi rotornih bagera, govorilo se o efikasnosti blokova i operativnom planiranju, kao i o novim dostignućima u površinskoj eksploataciji i automatskoj kontroli presipnih mesta.

 

Izvor: Eps Energija

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!