U Kostolcu obeležen Dan planete Zemlje

 

Dan planete Zemlje, obeležava se širom sveta  22. aprila, sa ciljem da ljude podseti u kakvom se stanju nalazi priroda naše planete.

 

Kulturno sportski centar “ Kostolac „ i Ekološko društvo “ Zora „ uz podršku Gradske opštine Kostolac, dali su svoj doprinos obeležavanju ovog značajnog ekološkog praznika u cilju skretanja pažnje građanima na značaj očuvanja prirode i sprečavanja negativnih posledica po životnu sredinu.

 

Svrha obeležavanja 22. aprila je da se upozori na opasnost koja preti životu na Zemlji usled naglog razvoja industrije i porasta potrebe za energijom, što je dovelo do ispuštanja velikih količina otrovnih supstanci u atmosferu i povećanog iskorišćavanja fosilnog goriva, a posredno uticalo i na globalno zagrevanje i klimatske promene.

 

 

Sekretar Ekološkog društva “ Zora “ Danijela Antić, govorila je o značaju recikliranja otpada, racionalnog korišćenja vode i el. energije, kako bi se doprinelo očuvanju i održavanju zdrave životne sredine.

 

 

Zoran Rogožarski, predsednik Ekološkog društva “ Zora “ izrazio je veliku zahvalnost Gradskoj opštini Kostolac i Kulturno sportskom centru “ Kostolac “ koji su omogućili obeležavanje Dana planete Zemlje i time doprineli podizanju svesti kod građana o problemima zaštite životne sredine.

 

„Dan planete zemlje, prilika da dobro razmislimo o ekološkom uništavanju jedine planete koju imamo i da podignemo kolektivnu svest o potrebi zaštite prirodnih resursa“- istakla je direktorka Kulturno sportskog centra “ Kostolac “ Jelena Šamanc.

 

 

Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD, nakon ekološke akcije, a obeležava se širom sveta od 1992. kada je na Konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja.

Stručnjaci upozoravaju da je pored industrijskog i tehnološkog razvoja, čovek svojim delovanjem doveo do dramatičnog zagadjenja životne sredine.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!