Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Požarevcu i Kostolcu

U zdanju Gradske Uprave u Požarevcu, 23.03.2017. godine održan je sastanak fokus grupa sa predstavnicima lokalnih samouprava Grada Požarevca i Gradske opštine Kostolac, lokalnim institucijama, obrazovnim ustanovama i organizacijama civilnog društva.

 

 

 

Inicijator sastanka je koordinator za romska pitanja GO Kostolac,  u saradnji sa „Stalnom konferencijom romskih udruženja građana (SKRUG) Liga Roma. SKRUG – Liga Roma je mreža od 75 organizacija civilnog društva i zastupa i zagovara prava i društveno uključivanje Roma, i trenutno organizuje praćenje ostvarivanja „Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji“. Cilj praćenja je da se utvrde primeri uspešnih programa socijalnog uključivanja romskog stanovništva u lokalnu zajednicu, ali i da se mapiraju problemi sa kojima se suočavaju JLS prilikom primene „Strategije“ i propisa kojima se ostvaruju njeni osnovni ciljevi – smanjenje siromaštva i obezbeđivanje pune ravnopravnosti Roma i Romkinja.

 

 

 

Bajram Morina, koordinator za romska pitanja pri G.o Kostolac, ukazao jena veliki značaj prikupljanja podataka koji se odnose na obrazovanje, stanovanje, zapošljavanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu Roma i Romkinja, koji žive na teritoriji grada Požarevca i GO Kostolac.  Na sastanku se i velika pažnja usmeravala na važnost povezivanja i unapređenja saradnje između svih aktera koji imaju ulogu i odgovornost u socijalnoj inkluziji Romkinja i Roma. Ukazano je i na konkretne slučajeve gde je saradnja i povezivanje JLS, lokalnih institucija i OCD od velikog značaja, a predložene su i nove mere podrške kako bi se problemi socijalno ugroženih stanovnika efikasnije rešavali.

 

U narednom periodu će biti sačinjen i izveštaj sa objedinjenim podacima koji su prikupljeni na sastanku, koji će koristiti u svrhu efikasnijih planiranja mera i politika usmerenih na poboljšanje položaja Roma i Romkinja u RS.

 

Sastanku su prisustvovali predstavnici GU Grada Požarevca i GO Kostolac. Predstavnici NSZ Požarevca i filijale Kostolac, CSR Požarevac, savetnik za pružanje pravne pomoći GU Grada Požarevca, Dom Zdravlja Kostolac, Crveni Krst, romske NVO iz Kostolca… Obrazovne ustanove koje su uzele učešće na sastanku su OŠ „Jovan Cvijić“, i TŠ „Nikola Tesla“ iz Kostolca, PU „Ljubica Vrebalov“ iz Požarevca i Načenik ŠU Požarevac.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!