Raskinut ugovor sa gimnastičkim klubom „S.O. Partizan“

U ponedeljak 03. 10.2016. godine održana je konferencija za medije povodom primene novog Zakona o sportu. Lokalna samouprava je u poslednje dve godine uvela red u finansije i vršila uvid u transparentnost trošenja sredstava koje obezbeđuje za sportske organizacije. Na prvom mestu usvajanjem pravilnika o obezbeđivanju sredstava za ostvarenje potreba i interesa u oblasti sporta na teritoriji G. o. Kostolac, raspisivanjem javnog poziva i dodelom ugovora kojim se jasno definišu članovi i odredbe koji preciziraju za koju namenu i u koje svrhe se novac može trošiti.

 

Glavni povod za konferencuju je ignorisanje gimnastičkog kluba „S.O. Partizan“ da poveća stipendiju Petru Vefiću. Gimnastičaru je stipendija pre nego što je osvojio 9. mesto na Evropskom prvensvu u gimnastici u Švajcarskoj iznosila 7.000 dinara. Na prijemu Vefića  koji je organizovan u prostorijama G.o. Kostolac krajem maja,a na predlog predsednika Ivana Savića dogovoreno je da se iznos stipendije uveća na 21.000 dinara.

 

 

20161003_100304

 

 

Izveštaj o radu gimnastičkog kluba „S.O. Partizan“ po Zakonu o sportu je trebalo da bude dostavljen 15. jula. 2016. godine, a  dostavljen je tek krajem avgusta. Na osnovu izveštaja predsednik je uvideo da se predstavnici gimnastičkog kluba na čelu sa Prvoslavom Cvejićem ne pridržavaju dogovora.

Zatim je održan sastanak na kome je gospodin Cvejić rekao da on čvrsto stoji iza toga da se Vefiću ne poveća stipendija i dodao da dok je on predsednik  gimnastičkog kluba Vefić neće imati uvećanu stipendiju.

Na sednici Veća G.o. Kostolac doneta je odluka da se „S.O. Partizan“ pošalje poziv za zaključenje aneksa ugovora o dodeli sredstava za ostvarivanje potreba u oblasti sporta na teritoriji G.o. Kostolac sa opomenom pred raskid ugovora. U  aneksu ugovora se navodi da je korisnik sredstava „S.O. Partizan“ dužan da gimnastičaru Petru Vefiću od 01.06.2016. godine pa u buduće redovno svakog meseca najkasnije do petog u mesecu isplaćuje stipendiju u iznosu od 21.000 dinara, kao i sve zaostale iznose stipendije računato od juna do septembra 2016. godine.Rok sa potpisivanje aneksa ugovora sa kojim su Marović i Cvejić bili upoznati je tri dana, a on do današnjeg dana nije potpisan.

 

 

Veće G.o.Kostolac je na sednici održanoj 3.oktobra donelo odluku da se ugovor sa klubom raskine i da se preostala sredstva koja su bila namenjena „S.O. Partizan“ vrate Komisiji za sport na novu raspodelu. Predsednik je dodao da će sredstva prvenstveno biti iskorišćena za stipendiranje Petra Vefića, a zatim i druge dece koja ostvaruju značajne rezultate u sportu.

 

Savić je tom prilikom pozvao predsednike ostalih sportskih organizacija  i klubova da ukoliko imaju talentovane dece sa vrhunskim rezultatima mogu da se obrate Komisiji za sport.

 

Prema rečima predsednika G.o. Kostolac  gimnastička sala je zloupotrebljavana od strane predstavnika „S.O. Partizan“ tj. korišćena je u svrhu za koju nije namenjena ( za proslave rođendana ).

U članu 152. Zakona o sportu se navodi da korisnik sportskog objekta je dužan da ga koristi u skladu sa propisima i namenom objekta uključujući upotrebne dozvole za te namene.

“ Najverovatnije će se pokrenuti krivične prijave, ukoliko se utvrdi da upravni odbor te sportske organizacije nije upoznat sa nesvsishodnim prihodovanjem sportske organizacije tj. korišćenjem sale u svrhu koja nije namenjena za te namene, ili ako jesu upoznati onda želim da vidim gde su sredstva završila“ -rekao je Savić.

 

Savić je istakao da će lokalna samouprava u narednom periodu boriti da se zloupotrebe u sportu iskorene i da svaki dinar mora biti finansijski opravdan i iskorišćen u svrhu koju je propisao zakon, pravilnik o radu u oblasti sporta i ugovor o dotaciji.

 

Ceo snimak sa konferencije za medije možete slušati na “ RADIO STIL“-u, u utorak 04.10.2016. godine u sledećim terminima u 10:00 ; 15:00 i 20:00 časova.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!