Održana predstava “ Ljubav u doba kokaina“

Kostolačka publika je u ponedeljak 26.09.2016. godine imala priliku da uživa u predstavi “ Ljubav u doba kokaina“ koja je rađena prema romanu novinarke i spisateljice Simonide Milojković.

 

img_20160926_134030

Izvođenje glumaca Marijane Mićić i Marka Markovića ogromnim aplauzom nagradili su đaci završnih razreda Osnovne škole “ Jovan Cvijić“ , kao i učenici Tehničke škole sa domom učenika “ Nikola Tesla“ , Kostolac.

Neposredno pre predstave održana je tribina na kojoj su govorili dr Pavle Đukić, psihijatar u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj i Simonida Milojković, autorka knjige i predstave.

 

Cilj tribine je prevencija narkomanije s obzirom da naglo raste broj uživalaca droga, naročito među srednjoškolcima, pa i starijim osnovcima. Medicinski stručnjaci tvrde da nijedna droga nije bezopasna, napotiv, ostavlja teške posledice i po mentalno i po fizičko zdravlje.

 

 

 

img_20160926_133917    img_20160926_130947

 

 

“ Nadam se da smo tribinom uspeli da mladima približimo opasnosti od droga, i uputimo ih kako deluju, na koji način razaraju pojedinca koji ih koristi, ali i celu porodicu i društvo. Najmlađi heroinski zavisnik u Srbiji ima 10 godina. Svaka čast Gradskoj opštini Kostolac i Centru za kulturu Kostolac koji su prepoznali kakve opasnosti vrebaju mlade na svakom koraku. Najjezivije je bilo ono što se desilo na kraju tribine kada sam zamolila da svako ko poznaje nekog ko je probao drogu digne ruku, 90% mladih iz publike podiglo ruku. To je zastrašujuć podatak i govori o tome da ovakvih tribina treba da bude što više“ – rekla je Simonida Milojković, autorka knjige i predstave.

 

img_20160926_130253  img_20160926_133913

 

Jelena Šamanc, direktorka Centra za kulturu Kostolac izrazila je veliku zahvalnost osnovnoj i srednjoj školi koje su se potrudile da dovedu što veći broj dece, kako bi mladi shvatili u kakvu opasnost ulaze ukoliko probaju drogu.

U ovom projektu učestvovali Centar za kulturu Kostolac i Gradska opština Kostolac sa ciljem da se adolescenti upoznaju sa činjenicom kakva je droga opasnost – dodala je Jelena Ilić, član Veća Gradske opštine Kostolac.

 

Gradska Gradska opština Kostolac  i Centar za kulturu Kostolac prepoznali su značaj akcije “ Borba protiv droge “ organizujući ovakav vid edukacije mladih, jer posledice zloupotrebe psihoaktivnih supstanci pogađaju najviše njih. Detinjstvo i adolescencija su periodi značajnog razvoja i mogućnosti, ali i periodi kada su oni posebno osetljivi na rizična ponašanja, uključujući i upotrebu duvana, alkohola i droga. Ovakvim akcijama najviše će se doprineti njihovoj edukaciji o štetnosti i zloupotrebi  droga i one su najbolja opcija u rešavanju problema u vezi sa drogom, a njihovo sprovođenje može da rezultitra stvaranjem okruženja bez droga.

 

img_20160926_130227

 

Većina mladih nikada neće koristiti droge, ali oni koji hoće su često pogođeni faktorima koji su van njihove kontrole kao što su siromaštvo,izloženost nasilju, nedostatak roditeljske brige i ljubavi i provođenje vremena sa vršnjacima koji se rizično ponašaju. Ovom tribinom mladi su upozoreni i nadamo se da će ovakve i slične akcije uticati na njihovu psihu da nikada ne dođu u iskušenje da posegnu za drogom.

 

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!