Ликовна колонија „Отвореног срца и пријатељства“

У организацији Удружења ликовних уметника УЛУК „АРТ“ из Костолца 7. јуна 2024. године отворена је 17. Међународна путујућа ликовна колонија под називом „Отвореног срца и пријатељства„. Покровитељ манифестације је Градска општина Костолац.

Члан Већа Градске општине Костолац, Рајко Пејовић отворио је колонију истакавши да је поносан на колонију јер чува традицију и уметност као највеће културно богатство. Он је нагласио да удружења која у свом имену носе назив „Костолац“ веома су значајна за промоцију Градскe општину Костолац. – Наставићемо да пружамо подршку у раду и омасовљавању овог удружења, посебно кроз анимирање младих, рекао је Пејовић.

Председник УЛУК „АРТ“-а Жељко Стојићевић се том приликом захвалио учесницима колоније који су дошли из Бруса, Деспотовца, Београда, Јагодине, Крагујевца,.. као и из Русије.

Том приликом УЛУК „АРТ“ обележио је и крсну славу – Треће обретење главе Св. Јована Крститеља. Свештеник Цркве Светог Максима Исповедника, Иван Филиповић, након благосиљања, освештао је славски колач и жито и подсетио на значај молитвеног чина који се упражњава на дан славе. Домаћин славе био је Роланд Вефић.

Учесници су смештени на простору некадашње железничке станице у Костолцу, где ће и стварати ликовна дела. Уметници ће током петодневне Ликовне колоније имати задатак да насликају по једно платно, а можда и више у зависности од њиховог сензибилитета. Поред Костолца уметници ће стварати и у Каменову и бањи „Ждрело“, где ће бити гости МЗ Каменово и Ловачког удружења.

Догађај је својом песмом и беседништвом обогатио Милија Радовановић – Баја.

УЛУК „АРТ“ постоји од давне 1978. године и тада је радио као секција у оквиру Културно – уметничког друштва „Костолац“, а од 2002. године је регистрован као удружење. Сада броји преко 100 чланова који су учесници многих ликовних колонија и изложби широм Србије и региона.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!