Обележена два празника – Светски дан пчела и Светски дан поезије

У среду, 20. марта, у истуреном одељењу Основне школе „Јован Цвијић“ у Кленовнику обележенa су два важна празника: Светски дан пчела, који је установљен 2018. године на иницијативу словеначког пчеларског савеза, са циљем за подизање свести о значају пчела и њиховом доприносу у свету, као и Светски дан поезије, који је  установљен 1999. године од стране УНЕСКО-а, са циљем промовисања читања, писања и објављивања поезије у школству широм света (обележава се 21. марта).

Програм је спроведен у реализацији Основне школе „Јован Цвијић“ Костолац, Библиотеке у Костолцу, Огранка Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац и Клуба љубитеља књиге „Мајдан“ из Костолца.

Програм је започео са поезијом чланова Клуба љубитеља књиге „Мајдан“: Славице Пејовић, Љубисава Грујића Грује, Радмиле Стојадиновић и Зорана Стојићевића Рикарда. Рената Минић, дипломирани библиотекар саветник, разговарала је са ученицима о Светском дану пчела,  затим је причала о важности пчела и њиховој улози у екосистему, да би им након тога прочитала неколико песама о њима из богатог фонда библиотеке.

Наставнице српског језика и књижевности из Основне школе „Јован Цвијић“ Костолац Гордана Славковић и Магдалена Реџовић причале су о значају поезије и прочитале су неколико својих песама. У наставку програма одржана је радионица писања поезије са ученицима од 1. до 4. разреда истуреног одељења у Кленовнику, где су ученици имали прилику да заједно са писцима, наставницима и библиотекаром, уче да пишу стихове уз помоћ заданих речи.

Модератори програма биле су Весна Пешић, учитељица издвојеног одељења у Кленовнику и Ана Хранисављевић, професорка српског језика и књижевности.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!