Градска општина Костолац обележила четрнаесту годину постојања

Градска општина Костолац обележила је четрнаесту годину постојања, свечаном седницом Скупштине Градске општине Костолац, која је одржана у Дому културе у Костолцу. Свечаност је започета химном Републике Србије „Боже правде” у извођењу вокалне солисткиње, Марије Дражић.  

Председница Скупштине Градске општине Костолац, Милена Церовшек је отворивши свечану седницу Скупштине истакла:

Желим најпре да се захвалим свим Костолчанима за резултате које смо постигли свих ових година, а потом и одборницима који су на том послу били први међу једнакима. Имам част и привилегију да и на наш четрнаести рођендан обављам функцију предсенице Скупштине Градске општине Костолац. То је разлог што могу најбоље да посведочим сталним напорима који одборници улажу у темеље изградње ове наше куће. Свакодневни задаци који су стављени пред њих обављани су ревносно, а том успеху допринело је и сучељавање мишљења, али увек у конструктивном тону. Треба одати признање и слози и заједничком раду на релацији локалне, законодавне и извршне власти. Добра сарадња на тој релацији чини императив временских рокова лако решивим проблемом, а то је у функционисању било које локалне самоуправе једна од најважнијих ставки. Када томе додамо и одличну сарадњу са локалном влашћу Града Пожаревца и Републике Србије можемо потпуно разумети одличне резултате који су иза нас„, нагласила је Церовшек отворивши свечану седницу Скупштине Градске општине Костолац.

Председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски је, обраћајући се присутнима у препуној сали, рекао да је данашња свечана седница и прилика да се направи осврт на урађено у протеклом периоду, да се, у кратким цртама, наведе део учињеног у протеклих годину дана, али и да се најаве приоритети за наредни период.

Град Пожаревац и Градска општина Костолац последњих неколико година константно раде на стварању бољих, квалитетнијих, лепших услова за живот наших суграђана и брину о равномерном развоју сваког дела наше општине. Посебан акценат стављен је на уређење комуналне, путне, спортске, туристичке инфраструктуре као и на заштиту животне средине. За реализовање капиталних инвестиција у претходне четири године укупно је уложено око 669  милиона динара, односно 5,6 милиона еура, не рачунајући текући буџет и текуће одржавање, што је нашу општину изванредан резултат.  

Крстаноски је нагласио да је један од највећих капиталних пројеката који у наредном периоду чека Градску општину Костолац изградња вреловода према насељу Острово. Укупна вредност пројекта је 303 милиона динара. Ради се о цевоводу у дужини од 5.300 метара,а топловодим краком ка Острову биће покривена и насеља „Плажа“ и „Виногради“.

Град Пожаревац је у последње четири године  издвојио преко 275 милиона динара за асфалтирање улица ојачавање коловозне конструкције и то за 12.000 метара асфалтираних улица као и 3000 метара санације и поплочавање тротоара, као и за насипање и равњање сеоских и других не категорисаних  путева. Морам да напоменем да ту нећемо стати, улагаћемо и надаље у путну инфраструктуру како се насеља буду ширила.

Председник Крстаноски је истакао да је у последње четири године у развој спорта уложено је 150 милиона динара. А само у 2023. години 35 милиона динара.  

Градска општина Kостолац плански приступа планирању и развоју спорта као једног од важног приоритета друштвеног развоја града. Унапређење области спорта може се посматрати као приоритетна активност којом се доприноси здравијем и активнијем становништву. ГO Костолац  као  неко који брине о развоју спорта, развоју младих сваке године обезбеђује  велика  средства за нормално функционисање и одржавање спортских клубова и удружења. На територији ГО Костолац постоје 24 спортске организације које се такмиче и тренирају.

Он је том приликом најавио реализацију пројеката који ће у великој мери допринети да Костолац буде модернији, лепши и уређенији. Најавио је реконструкцију другог дела Трудбеничке улице, у дужини од 590 метара, изградња другог дела Улице Николе Тесле, реконструкција Карађорђеве улице, градског парка, као и пешачко – бициклистичке стазе дуж старе пруге, наставак припрема за градњу затвореног базена, реконструкција атлетске стазе на стадиону „Бора Бека“. По програму за унапређење услова живота из средстава накнада од минералних сировина за 2024. годину, преко Градске управе Пожаревца планирана су средства у износу од 8,4 милиона динара за радове на санацији и адаптацији Дома здравља у Костолцу и пројектну документацију за изградњу новог Дома здравља.

Саша Павловић градоначелник Пожаревца је нагласио да четрнаест година функционисања Костолца као градске општине и резултати постигнути у том периоду гарантују даљи раст и развој.

Скоро деценију и по Костолац као Градска општина расте и развија , али организован живот у њему, далеко старије сеже до античких времена. Чини се да су Бог и природа били веома дарежљиви према овом делу Србије, како због природних лепота и плодног тла тако и због енергије којом Костолац данас обасипа нашу државу. Костолчани брину о свом родном месту кроз живот у њему и тако га чувају за будуће генерације. Оних којих није мало који раде у термоелектранама и коповима претварају енергенте у енергију без које је сваки напредак немогућ. Зато је сваки акценат на људима који воле свој Костолац и одбијају да га напусте и као такви су пример патриотизма и љубави према својој општини али и читавој средини, истакао је Павловић честитајући 29. јануар, Дан Градске општине Костолац.

Свечаност је обележила и традиционална додела Повеља „ЂОРЂЕ ВАЈФЕРТ“ под називом  „ВАЈФЕРТОВ ЖИГ“. У области у области социо-хуманитарног рада Повељу је добио пуковник, Душко Јовић, командант Центра за обуку копнене војске и командант Гарнизона Пожаревац, док је у области спорта Повељу добио Гимнастичарски клуб – СО ,“Партизан“. Повеље су добитницима уручили председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски и председница Скупштине Милена Церовшек.

У културно уметничком програму наступили су: вокална солисткиња, Марија Дражић, која је поред химне отпевала музичку нумеру „Не дам“ и Културно уметничко друштво „Костолац“. Том приликом Први извођачки ансамбл презентовао је „Игре из Босилеградског крајишта“, док је дечији ансамбл „Цврчак“ одиграо „Дечије игре“.

Свечаности су присуствовали представници законодавне и извршне власти Градске општине Kостолац, града Пожаревца, руководиоци АД Електропривреда Србије – Огранка термоелектране и копови Kостолац, директори јавних предузећа и установа, привредних друштава, представници војске, полиције, Српске православне цркве, Исламске заједнице, директори школа, председници месних заједница и бројних удружења.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!