Светосавска академија у Брадарцу у част првог српског архиепископа и просветитеља

У част првог српског архиепископа и просветитеља Светог Саве у четвртак, 25. јануара у Дому културе у Брадарцу уприличена je традиционална Светосавска академијa.

Након светосавске химне коју су извели ученици Основне школе „Свети Владика Николај“ из Брадарца, присутнима се пригодном беседом о Светом Сави и његовом великом значају као проповеднику вере, обратио игуман манастира Рукумија отац Симеон.

Отворивши Светосавску академију заменик градоначелника града Пожаревца Предраг Мијатовић је истакао да је Свети Сава имао подједнако важну улогу у формирању, осамостаљењу и организовању Српске цркве, али и у успону српске државе, књижевном препороду отварању школа и болница.

– Данас у Брадарцу славимо име онога који је за време земаљског живота био чувени духовник и ходочасник, али и законодавац и дипломата. Свакако најзначајнији резултат његове дипломатије била је аутокефалност српске цркве која је издејствована захваљујући великом утицају који је имао на европским дворовима, рекао је Мијатовић и додао:

-Захвални смо му што је тиме православље устоличено као примарна вероисповест код Срба. Захваљујући великом угледу који је уживао тада, а и сада у свом народу, после њега није више било покушаја масовног преласка у друге вере и вероисповести.

Председница Месне заједнице Брадарац Лидија Дукић је том приликом уручила Захвалнице учесницима, организаторима, заслужним житељима и пријатељима за дугогодишњу сарадњу и очување српске традиције и културе.

У културно – уметничком програму наступили су ученици и хор ОШ „Свети владика Николај“, КУД „Брадарац“, хор манастира Рукумија „Преподобни Роман Слаткопојац“, вокална солисткиња Марија Стојићевић као и песникиња и текстописац Биљана Стојићевић.

Уз благослов оца Симеона и под покровитељством града Пожаревца Академију су организовали:  Манастир Рукумија, Месна заједница Брадарац, Основна школа „Свети Владика Николај“, КУД „Брадарац“, као и Удружење жена „Млавски цветови“ из Брадарца.

Празник Светог Саве, оснивача аутокефалне Српске цркве и њеног првог архиепископа, који је својим заслугама уведен у ред најпоштованијих светитеља, обележава се по традицији у православним храмовима и образовним установама у Србији.

Свети Сава је преминуо у бугарској престоници Трнову 25. јануара 1236. године, на повратку из ходочашћа у Јерусалим, после дипломатске мисије за пријатељску бугарску архиепископију, која је његовом заслугом добила самосталност. Према записима тог времена, глас о смрти светитеља стигао је у Србију 27. јануара, па се СПЦ на тај дан сећа свог првог архиепископа, у чију се славу служе литургије у свим храмовима у земљи и расејању.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!