ОШ „Јован Цвијић“: „ДА СВЕТ ПОПЛАВИ И СВИ БУДЕМО ЗДРАВИ“

Светски дан дијабетеса у Костолцу обележен је 14. новембра 2023. године на платоу испред Спортске хале. Центар за културу Костолац организовао је Трку солидарности под слоганом Да свет поплави и сви будемо здрави. Учествовали су ученици ОШ Јован Цвијић и ТШДУ Никола Тесла као и заинтересовани грађани Костолца. Једини услов за учешће у трци била је плава одећа.

Поводом учешћа основаца у обележавању Светског дана дијабетеса, новинарска секција је разговарала са наставником Рајком Пејовићем који је присуствовао трци као представник ГО Костолац.

Реците нам како се Градска општина Костолац укључила у обележавање Светског дана дијабетеса?

 Сваке године ГО Костолац увек учествује у организацији оваквих манифестација јер нам је највећи приоритет здравље наших суграђана што доноси бољу и светлију будућност наше локалне заједнице.

.Ко се све одазвао позиву да учествује у трци?

Ми смо задовољни одзивом наших суграђана. Осим ученика из ОШ Јован Цвијић, ту су и средњошколци из ТШДУ Никола Тесла, као и њихови наставници и професори. Наравно, придружили су се и чланови Маратон тима Пожаревац који су увек ту да помогну и дају свој допринос.

 Како и колико Трка солидарности помаже особама са дијабетесом?

 Битно је да особе са дијабетесом схвате да нису сами,  да су ту људи којима увек могу да се обрате и који им излазе у сусрет и разумеју их. Наше мало њима значи пуно.

 Шта је циљ трке?

 Циљ трке је да се подигне свест људи о дијабетесу, озбиљној болести која се проширила у светским размерама. Ова кампања је покренута још 1991.г. од стране Светске здравствене организације и Међународне федерације за дијабетес. Данас она допире до милијарду људи у 160 земаља међу којим је и Србија. Да би било шта променили глобално, морамо да кренемо од малих средина.

 Ко се највише одазвао позиву да учествује у трци?

 Највише  су се, наравно, одазвали млади, што и јесте наша циљна група јер желимо да их од раног детињства упозоримо на проблем шећерне болести која је код нас и у свету све изражајнија.

Колико ОШ „Јован Цвијић“ подржава обележавање Дана дијабетеса?

ОШ Јован Цвијић се  увек прикључује оваквим акцијама и труди се да децу, али и своје запослене, упозна са проблемима данашњег начина живота. Пуно се ради и на схватању значаја превенције чиме се доприноси здрављу људи, али и локалне заједнице.

 Порука за ученике наше школе?

Порука за све ученике наше школе би била да се сви  потрудимо да дијабетес спречимо, или барем одложимо његово појављивање тако што ћемо водити здравији живот. То подразумева свакодневну физичку активност, правилну исхрану, избегавање дуванског дима и здрав сан.

Новинарска секција ОШ „Јован Цвијић“ Костолац

Разговор водио: Андреј Костић

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!