Успешно спроведена бесплатна акција мерења крвног притиска и шећера у крви

Градска општина Kостолац, Црвени крст Пожаревац и Дом здравља Пожаревац – Огранак Костолац спровели су акцију мерења крвног пристиска и шећера у крви. Акција је одржана у среду, 1. новембра у градском парку преко пута пијаце.

Превентивној акцији одазвао се велики број старијих лица која су поред мерења крвног притиска и нивоа шећера у крви добила савете како да спрече настанак озбиљних здравствених проблема кроз физичку активност и здраву исхрану.

Члан Већа Градске општине Костолац, Рајко Пејовић је истакао да је брига о старима један од приоритета Градске општине Костолац.

„Овом акцијом желимо да подигнемо свест најстаријих суграђана да су превентивни прегледи важни, јер утичу на дужину њиховог животног века. Ми желимо да и убудуће успоставимо такав систем којим би подмирили све потребе најстаријих суграђана, јер су они подједнако важни и породици и локалној заједници“, рекао је Пејовић.

Он је подсетио да поред ове акције, којом се показује брига о најстаријим суграђанима, Градска општина Костолац на годишњем нивоу издваја 1,5 милиона динара за Удружење пензионера Костолац и Удружење „Градска општинска организација инвалиди рада Костолац“. Реч је о помоћи најугроженијим члановима у набавци лекова, финансирању превоза, као и кроз обезбеђивање пакета са основним животним намирницама.

Др Борка Шутовић, руководилац костолачког Дома здравља каже да је циљ оваквих акција да се скрене пажња на здравствене проблеме са којима се старија популација суочава.

„На процес старења поред наследног фактора утичу и спољашњи: акутна и хронична обољења, повреде, недовољно кретање, неправилна исхрана, лоше навике живота, злоупотреба лекова. Најчешћа обољења од којих оболева старија популација су болести крвних судова, кардио васкуларне и цереброваскуларне болести, болести респираторног система и локомоторног система. Сва ова обољења утичу на смањен степен телесних способности, али промене у животним навикама могу довести да се знатно смањи степен оболевања. Апелујем на све наше суграђане да избегавају стрес. Препоручујем умерену физичку активност, редовну терапију, правилну исхрану и обавезну посету изабраном лекару за решавање здравствених проблема. Напоменула бих да није само данашњи дан посвећен старим лицима, јер ми свакога дана радимо са њима.  Поред редовне терапије делимо им савете за здраве стилове живота и умерену физичку активност како би успорили процес старења” – рекла је др Борка Шутовић.

Вредност нивоа шећера у крви и крвног притиска проверило је око шездесет особа. Старија лица том приликом добила су  савете како да што дуже остану здрави и витални.

Акцију су својим присуством подржали председник Серџо Крстаноски, чланови Већа Срђан Радовановић, Рајко Пејовић, Миладин Радомировић, помоћница председника Маја Здравковић, као и в.д. директора Центра за културу Костолац Драган Николић.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!